Bøger / faglitteratur / biografier

Sepp : en biografi om manden, der ændrede dansk fodbold


Beskrivelse


Om den tyskfødte fodboldtræner Sepp Piontek (f. 1940), hans barndom på flugt fra 2. verdenskrig, den professionelle karriere som spiller og hans betydning for fodboldlandsholdets succes i 1980'erne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2016

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 28. okt. 2016

Så kom endelig fodboldbiografien om Sepp Piontek. Manden som indførte vilje og vindermentalitet i dansk fodbold og grundlage landsholdets verdenssucces i 1980'erne. For fodboldinteresserede.

Bogen er en spændende beretning om en SPs liv. Startende med en gribende barndom med moderen i Breslau i krigens sidste måneder, fordrivelsen fra hjemegnen og den senere forening med faderen. Sepp voksede herefter op ved Bremen efter krigen, og fik her opfyldt sin drøm om eventyr i den store verden. Først som professionel fodboldspiller i Bremen og på landsholdet. Senere som træner. Først i Bundesligaen, senere som landstræner først i Haiti og derefter i Danmark. Her tog SP opgøret med dansk fodbolds "hyggementalitet" og skabte det stjernebesatte 1980'er hold, der fortryllede fodboldverdenen ved EM 1984 og VM 1986.

Normalt er fodboldbiografier ingen trussel mod nattesøvnen, men denne var for mig en undtagelse. Ikke bare som fodboldbog men også som en grum barneskæbne og overlevelse af krig og kummerlige kår som deporteret tysk flygtning. Om en viljestærk personlighed der blev skabt af ekstreme omstændigheder, men som igen blev blødt op og omformet med mødet med dansk mentalitet. Dertil også en bog fuld af spændende og sjove anekdoter og historier om de farverige spillere fra den danske fodboldguldalder. En fornem fodboldbiografi der byder på det allerbedste i genren, og man ikke bare lægger fra sig.

Ingen decideret SP biografi. Men om 1980'er holdet fx Danish dynamite.


Kristeligt dagblad

d. 17. dec. 2016

af

af

Sara Maarup

d. 17. dec. 2016