Bøger / faglitteratur

Shell beach : jagten på den endelige teori


Beskrivelse


Om en teoretisk fysikers bestræbelser på at finde en teori der kan forklare alt, mens han sideløbende dyrker sin anden store passion - at forcere ufremkommelige naturområder - gerne i kajak.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. maj 2019

af

af

Maja Ellegaard-Petersen

d. 9. maj 2019

Gennem historien har videnskabsfolk søgt efter "den endelige teori": En stor teori, der kan forklare alt. De er gået i stå ved en kvanteteori, der passer på alt på nær Einsteins almene relativitetsteori. Men denne bog bringer nyt. Henvender sig til filosofisk og fysikteoretisk interesserede med et vist kendskab til fysik og matematik.

Forfatteren til denne bog, en internationalt anerkendt teoretisk fysiker, har sammen med en ligesindet matematiker arbejdet hårdt i flere årtier på at finde deres bud på en endelig teori. Denne bog handler om bestræbelserne på at trænge igennem med deres idéer hos førende videnskabsfolk verden over, om deres op- og nedture med nyskabende matematiske og teoretiske fysikbeviser og teorier. Den handler også om forfatterens anden eventyrlige passion; forcering af ufremkommelige naturområder - gerne i kajak.

Bogens to spor; den eventyrlige jagt på en altfavnende videnskabelig teori og rejserne gennem verdens bjerge, floder og fjerntliggende områder, skaber en fin dynamik bogen igennem. De videnskabelige teorier er imponerende formidlet på flere niveauer samtidig, så læsere med forskellige uddannelsesmæssige forudsætninger, kan være med. Bogen ender med også at indeholde et filosofisk lag, hvilket kun gør den endnu mere interessant.

Formidling af svært stof, som fx Frihedens pris - en kort historie om menneskehjernen, dog mere ambitiøs og metateoretisk.