Bøger / faglitteratur / bibliografier

Signal : et nazistisk propagandablad i Danmark 1940-1945


Beskrivelse


Det tyske propagandatidsskrift "Signal" skulle overbevise danskerne om de paradisiske forhold i Tyskland og fremme den nazistiske vinkel på krigen med fx spændende beretninger fra fronterne, overlegen tysk kultur, teknik og videnskab. Bogen giver et indblik i det nazistiske blads metoder og virkemidler.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. sep. 2017

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 8. sep. 2017

Kort efter Danmark blev besat udkom et nyt tidsskrift med en imponerende billedside. Det var en dansk udgave af Signal - et tyske propagandatidsskrift - med indbydende layout og spændende artikler i stil med det amerikanske LIFE. For besættelsesinteresserede.

Signal skulle overbevise danskerne om de paradisiske forhold i Tyskland og fremme den nazistiske vinkel på krigen med fx spændende beretninger fra fronterne, overlegen tysk kultur, teknik og videnskab. Som krigslykken vendte, satte bladet ind med skræmmekampagner for at skabe opbakning til Hitlers krig som redning fra kommunismen og amerikansk moralsk og økonomisk fordærv. Bogen har mange gengivelser fra bladets billedside og er opbygget i temaafsnit med fx krigsraportager, Tysklandsbilledet, Danmark, Hitler og kvinder - hvert med sine analyser af virkemidlerne.

Bogen er i indbydende layout og giver et spændende indblik i billedanalyse og bladets virkemidler. Samtidigt oprulles nazismens verdensbillede med fx kvindesyn, førerdyrkelse, krigerkultur og raceideologien. Knap så heldigt er nogle faktuelle fejl, og at analysen ofte mere sker på eftertids- end samtidsbaggrund. Der opereres fx enkelte steder i analyserne med krav om kritisk journalistik med inddragelse af begivenheder, som næppe kunne være samtidsskribenterne bekendte. Fx en anke mod at en artikel fra 1941 ikke indrager krigens samlede græske civile tab. Tal som først kunne opgøres efter krigen.

Signal ses gengivet i uddrag i: .