Bøger / skønlitteratur til børn / fantastiske fortællinger

Silke : en forvandlingshistorie


Beskrivelse


Silke er født med fiskehud. Eksem kalder lægerne det, og hun plages altid af kløe. Kun at bade hjælper lidt, og godt bliver det først, da Silke kommer ud til havet.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Et moderne eventyr om pigen Silkes gradvise forvandling til havfrue. Processen, som er smertefuld for både hende selv og forældrene, beskrives med indlevelse som et alvorligt allergitilfælde.Tragedien er forældrenes magtesløshed og barnets lidelser, når hun ikke kan få sit vandbehov tilstrækkeligt dækket. Da hendes land-tilværelse bliver livstruende, er adskillelsen uundgåelig. Der ermytiske træk og en varm og vedkommende tone i historien, som foregår i dagens Danmark, skildret i børnehøjde med et Hallersk djævleblink i øjet. Som for forældrene går det først gradvist op forlæseren, at der ikke er tale om en sygdom, men en naturens kalden, som selv de fineste specialister, falckfolk og kærlige forældre må give op overfor. Bogen er et vellykket forsøg på at videreføreeventyret i en nutidig, realistisk betonet sprogdragt, og kan som sådant læses/højtlæses i 4.-7. klasse i forbindelse med emner om eventyr og myter. Eller bare som en god historie.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Silke bliver undfanget en vidunderlig dag ved havet, og allerede fra fødslen er hendes rette element vand. Hun får voldsomt eksem over hele kroppen, hendes hud er som fiskehud, hun klør sighele tiden, men kun når hun er i vand, er hun glad og lykkelig. Lægerne mener, hun er ekstremt allergisk, og hun må følge mange pille- og cremekure og spise og undgå bestemt slags mad, meningenting hjælper. Langsomt udvikles Silke, og hendes møde med havet bliver afgørende for hende - hun forvandles til en havfrue og forsvinder til sidst i sit rette element. En udviklingshistorie omat være sig selv, om at være tro mod sit egentlige indre, men samtidig være glad og omsorgsfuld overfor de nærmeste, der, naturligvis, først sent forstår. Det er en bemærkelsesværdigt enkeltfortalt historie, meget stramt komponeret og helt konsekvent, med et godt sprog næsten uden de klicheer, som ofte findes i en Haller-bog. Viljen og evnen til at holde fast i sit eget, trodsomgivelsernes uforstand, er fintbeskrevet. Selv om Silke som menneske kun når at blive 6 år, er det en historie for de noget større og tænksomme piger i 10-13-års alderen. Flot og lækker forside,der signalerer pige/vand/mystik.


Information

d. 9. sep. 1991

af

af

Anna Poulsen

d. 9. sep. 1991


Børn & bøger

Årg. 44, nr. 7 (1991)

af

af

Anne Mørch-Hansen

Årg. 44, nr. 7 (1991)


BUM

Årg. 9, nr. 4 (1991)

af

af

Hans Ovesen

Årg. 9, nr. 4 (1991)


Jyllands-posten

d. 5. aug. 1991

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 5. aug. 1991


Politiken

d. 23. aug. 1991

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 23. aug. 1991


Det fri aktuelt

d. 23. juli 1991

af

af

Steffen Larsen

d. 23. juli 1991


Politiken

d. 21. apr. 2001

af

af

Hélène Wagn

d. 21. apr. 2001