Bøger / faglitteratur

Sjælen og sommerfuglen


Beskrivelse


Fabellignende fortællinger eller allegorier med skjulte hentydninger og overvejelser om livet og døden, tilværelsen, ret og uret, sandt og falsk, drøm og virkelighed, natur og civilisation og andre eksistentielle emner.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2011

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 17. maj 2011

Bogen henvender sig til yndere af mysticisme, specielt meget gamle værker.

Værket stammer fra det nuværende Kina og er fra omkring år 400 f.Kr. De lærde strides om forfatteren er Chuang Tsi, men det ændrer ikke ved værkets alder og kvalitet. Nærværende bog er en oversættelse af (dele af) 4 kapitler ud af 33. Bogens titel stammer fra en (kort) passage som har gjort værket verdenskendt. Bogen består af en række fabellignende "fortællinger" eller allegorier med skjulte hentydninger og overvejelser om livet og døden, tilværelsen, ret og uret, sandt og falsk, drøm og virkelighed, natur og civilisation og andre eksistentielle emner. Omdrejningspunktet er, at idealet er den naturlige urtilstand og er taoistisk inspireret. Bogen er let læst på overfladen. Men hensigten er at fordybe sig i, hvad de forskellige historier prøver at udtrykke.

Bogen er nogenlunde uændret fra 2. udgaven 1972. Andre værker af Chuang Tsi er Forstanden drager nordpå, 1991. Af nærmest sammenlignelig litteratur er Kung Fu-tse og taoistiske værker. Disse er dog ikke udgivet i nyere tid.

Smagsprøve på et ældgammelt kinesiske værk.


Børsen

d. 23. mar. 1956

af

af

Chr. Kirchhoff-Larsen

d. 23. mar. 1956


Berlingske aftenavis

d. 21. feb. 1958

af

af

Martha Boyer

d. 21. feb. 1958


Berlingske aftenavis

d. 16. nov. 1955

af

af

Doman Wieluch

d. 16. nov. 1955