Bøger / faglitteratur

Skam


Beskrivelse


Skam kræver, at et menneske bevæger sig ud af sig selv og over i andres blik og føler deres negative vurdering. Med eksempler på skammens væsen, fra den virkelige verden og fra litteratur og film.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. mar. 2019

af

af

Grethe Lorentzen

d. 8. mar. 2019

Skam kræver, at et menneske bevæger sig ud af sig selv og over i andres blik og føler deres negative vurdering. En kort fortælling om skammens væsen til læsere af bøger om den menneskelige psyke.

Carsten Stage, forsker ved Århus Universitet, definerer skam, og afgrænser følelsen i forhold til skyld. Skam angår identiteten, hvor skyld kalder på handling. Bogen igennem giver han eksempler på skammens væsen, fra den virkelige verden og fra litteratur og film. Når en politiker bliver stoppet med kokain i blodet, kan han vælge at stille sin skam til skue for at undgå offentlig fordømmelse. Skammerens datter i romanen af samme navn, stiller med sit blik de andres skam til skue for dem selv. Skam kan i sin ekstreme form være destruktiv, men kan også være være en konstruktiv kilde til selvrefleksion og endda til politisk mobilisering. Herpå giver Carsten Stage nogle eksempler, og fortæller også om moderne skam og "privilegieskam", skammen over at være privilegeret. Nr. 68 i Århus Universitets serie "Tænkepauser".

Bogen holder samme høje faglige standard og læsbarhed som de øvrige i Århus Universitets utroligt vellykkede serie. Endnu en lille godbid og interessant introduktion til et almenmenneskeligt emne.

Der findes nogle få andre bøger om skam og behandling af skam, Fra skam til selvrespektSkam - medfødt og tillærtRødt og hvidtSkam og kreativitet, Skam - medfødt og tillært, Rødt og hvidt og Skam og kreativitetDer findes nogle få andre bøger om skam og behandling af skam, Fra skam til selvrespekt, , Rødt og hvidt og Skam og kreativitetDer findes nogle få andre bøger om skam og behandling af skam, Fra skam til selvrespekt, Skam - medfødt og tillært, og Skam og kreativitetDer findes nogle få andre bøger om skam og behandling af skam, Fra skam til selvrespekt, Skam - medfødt og tillært, Rødt og hvidt og .


Kristeligt dagblad

d. 4. maj 2019

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 4. maj 2019