Bøger / skønlitteratur / roman

Skjul


Beskrivelse


En tjekkisk ingeniør rejser til Paris i 1939, men da tyskerne invaderer Frankrig, bliver han nødt til at gemme sig i en mørk og fugtig kælder. Her skriver han i hemmelighed breve til sin hustru Hanicka.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. juni 2019

af

af

Karina Høyer

d. 19. juni 2019

En tjekkisk ingeniør rejser til Paris i 1939, men da tyskerne invaderer Frankrig bliver han nødt til at gemme sig i en mørk og fugtig kælder hos en fransk doktor. Her skriver han i hemmelighed breve til sin hustru Hanicka. For læsere af klassikere og eksillitteratur.

Hovedpersonen, den tjekkiske ingeniør, presses af det nazistiske regime til at aflevere sin seneste opfindelse. I håbet om i stedet at kunne sælge opfindelsen til den franske regering rejser han i stedet til Paris, hvor han ender i en dunkel og fugtig kælder. Her er han alene med sine tanker og minder om sit familieliv i Tjekkoslovakiet; sin hustru og to døtre, som han har efterladt hjemme. Da han uventet får mulighed for at lette sit hjerte og kontakte sin hustru sker det frygtløst og uden tøven. I en notesbog skriver han i ugevis hele historien om sin rejse til Paris og om sin modstand mod det nazistiske regime. En klassiker indenfor tjekkisk litteratur.

En stærk og rørende roman om én mands modstand mod nazismen. Romanen skaber et stærkt tidsbillede og er fyldt med både dybfølt kærlighed og overvældende angst.

Mareridt i BerlinVerden af i gårRadetzkymarch beskriver også krigens fatale følger. Forfatteren kan stilistisk sammenlignes med eks. Zweigs Verden af i går (Ved Preis og Monrad) og Roths RadetzkymarchMareridt i Berlin beskriver også krigens fatale følger. Forfatteren kan stilistisk sammenlignes med eks. Zweigs (Ved Preis og Monrad) og Roths RadetzkymarchMareridt i Berlin beskriver også krigens fatale følger. Forfatteren kan stilistisk sammenlignes med eks. Zweigs Verden af i går (Ved Preis og Monrad) og Roths .


litteratursiden.dk

d. 25. okt. 2019

af

af

Søren Feldtfos Thomsen

d. 25. okt. 2019

Tjekkisk-jødisk forfatter, der måtte flygte fra nazisterne under 2. verdenskrig, skildrer livet på flugt i intens og klaustrofobisk kortroman. Egon Hostovskys ’Skjul’ (tjekkisk: Úkryt) udkom oprindeli...


Politiken

d. 21. sep. 2019

af

af

Christian Johannes Idskov

d. 21. sep. 2019


Weekendavisen

d. 16. aug. 2019

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 16. aug. 2019