Bøger / faglitteratur

Skjulte penge : magt, partistøtte og lobbyisme i dansk politik


Beskrivelse


Afdækning af de politisk-økonomiske relationer mellem politikere og private bidragsydere, herunder hidtil ukendte netværk mellem folketingspolitikere og pengestærke donorer.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. maj 2016

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 31. maj 2016

2 politiske journalister på Christiansborg har skrevet en spændende og kritisk bog om "de skjulte penge" i dansk politik, gemt bag en uhellig treenighed af magten, partistøtten og lobbyismen. For alle politisk interesserede.

"Nogle sager er enkle. Klokkeklare brud på reglerne, hvor vælgerne aldrig fik de informationer, som loven foreskriver. Andre sager er mere komplekse." Sådan skriver forfatterne i deres bog ,der bygger på erfaringer fra jobbet som journalist på Christiansborg. Bogen første kapitel hedder "Finansministerens hemmelige klub" og fortæller om "Liberalt Erhvervsforum", der fx har donoret "plus-minus 400.000" til Claus Hjort Frederiksens valgkamp. Bogens kapitler har overskrifter som "Tætte blå bånd", "Den A-politiske fagforening", "Pind-modellen" og "Dollars til Dansk Folkeparti". Under titlen "Blodbrødre" skriver forfatterne bl.a.: "Majoriteten af de danske vælgere har længe ønsket sig mere gennemsigtige partistøtteregler, og et politisk flertal i Folketinget ønsker øget åbenhed. Alligevel er intet sket. Måske skyldes det, at flere partier på Christiansborg tilsyneladende har blandet blod på, at der ikke skal lavet noget om.".

Tankevækkende og debatskabende journalistisk bog, der uanset partifarve-præference bør skærpe enhver skatteborgers opmærksomhed.

Der findes ikke andre lignende kritiske bøger om pengene i dansk politik. Dog denne betænkning Betænkning om åbenhed om økonomisk støtte til politiske partier.