Bøger / skønlitteratur til børn / brevromaner

Skolekæresten


Beskrivelse


Lena er netop flyttet fra Fyn til Østerbro og startet på Vognmandsmarkens skole i 1. mellem. I lange breve til veninden Rosa fortæller hun om sit nye liv med familien, skolen, lærerne, veninder og Tom!

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. nov. 2001

af

af

Vibeke Axelsen (skole)

d. 13. nov. 2001

Tredje bog i serien Skolehistorier, hvor handlingerne foregår dengang forældrene, måske bedsteforældrene, var børn. Meget af det helt konkret tidstypiske er i denne bog kursiveret. Vi befinder os - i modsætning til de to foregående - i et pigeunivers anno 1956. Den kan læses af og vil interessere 4.-6. klasses piger, der kan lide at læse om gamle dage. Illustrationerne er dejlige blyantstegninger i Ib Spang Olsens kendte streg. Både forfatter og illustrator har gået på Vognmandsmarkens skole, hvor handlingen, der strækker sig over knap to måneder, primært foregår. Eilstrup fortæller om den store omvæltning i sit liv, da hun flyttede fra Fyn til Østerbro og begyndte i 1. mellem. Hun skildrer det i breve skrevet til sin tidligere bedsteveninde Rosa. Hun fortæller om en skolegang, hvor hun fra et gå i en ren pigeklasse kommer til at gå i en blandet klasse. Hun beretter troværdigt om et pigeliv, som de fleste piger i dag vil måbe over. Hvordan bl.a. drengeverdenen og menstruation var lukket land. Om dengang da fagene hed tegning og regning, og hvor danskfaget bestod af diktat, genfortælling og staveord. Om det distancerede forhold til lærerne. Samtidig indfletter hun vældig fint historien om sin forelskelse i klassekammeraten Tom, der blev hendes første skolekæreste.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. nov. 2001

af

af

Lene Kristiansen

d. 13. nov. 2001

3. bind i serien Skolehistorier med titlerne Grønharkeren (98/49) af Anders Johansen og Den store klassekamp (00/50) af Palle Petersen som de to første. Lena Eilstrup er netop flyttet fra Fyn til Østerbro, hvor hun er startet på Vognmandsmarkens Skole i 1. mellem. Historien består derfor også af alle de breve, hun sender sin bedste veninde Rosa; lange breve, hvor hun fortæller om familien, livet på stenbroen, skolen den nye veninde, de nye kammerater og ikke mindst - forelskelsen i Tom med de store og hvide tænder, der stikker lidt ud. Før var hun og Rosa drengehadere, men på de 11/2 måned, betroelserne varer, forandrer Lena sig mærkbart, og den lille historie ender med en biograftur og kys foran gadedøren. Tankerne er som de fleste pigers var på den tid, men sprogligt har Eilstrup valgt en lettere modernisering, og det skurrer nu en anelse ( i mine ører) at der fx står "dødulækkert". Bogen er som en lang novelle, smukt illustreret med små tegninger af Ib Spang Olsen, for en målgruppe fra ca. 12 år. Anvendelsen vil først og fremmest være som emnelæsning.


Børn & bøger

Årg. 55, nr. 1 (2002)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 55, nr. 1 (2002)


Politiken

d. 12. jan. 2002

af

af

Steffen Larsen

d. 12. jan. 2002


Weekendavisen

d. 3. maj 2002

af

af

Pernille Stensgaard

d. 3. maj 2002