Bøger / faglitteratur

Skyggemand : flugthjælper i den kolde krigs Berlin


Beskrivelse


Ud fra den tyskfødte Dietrich Rohrbecks historie fortælles om menneskeflugten fra DDR i murens første år. Dietrich Rohrbeck hjalp i begyndelsen af 1960'erne østtyskere til flugt. Bogen er baseret på interviews og arkivstudier.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. aug. 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 22. aug. 2017

I årene umiddelbart efter opførelsen af Berlinmuren fortsatte østtyskere med at flygte mod vest i stort tal. Det var ikke dem alle, der klarede det på egen hånd. En af dem, der hjalp til, fik senere et liv i Danmark, og det er hans historie, der er det centrale i denne bog, som vil tale til et bredt publikum af historieinteresserede.

Jesper Clemmensen (f. 1971) kontaktes efter et foredrag om sin bog Flugtrute Østersøen af den herboende tyskfødte Dietrich Rohrbeck, som fortæller, at han i begyndelsen af 1960'erne hjalp østtyskere til flugt især via færgerne til Danmark. Ud fra hans historie fortæller JC historien om menneskeflugten fra arbejder- og bondestaten i adskillelsens første år. Bogen er illustreret med fotos fra DRs personlige arkiv, og bogen giver et billede af, hvor skræmmende en "republikflugt" var for alle dem, der deltog.

JC er journalist, og han skriver medrivende. Han baserer bogen på interviews og grundige arkivstudier. Det er DR og hans nærmeste der er i centrum. Vi får imidlertid også et indblik i de vanskelige vilkår tyskerne eksisterede under i perioden fra 1935-65. Bogen er meget faktamættet, og selvom JCs krydsklippende stil giver beretningen liv, taber man ind i mellem tråden. Alt i alt er det dog en spændende beretning om en periode, hvor Danmark lå tæt på et af verdens centrale konfliktområder.

BerlinmurenFlugtrute Østersøen fortæller detaljeret historien om muren og om skæbner omkring den Flugtrute ØstersøenBerlinmuren fortæller detaljeret historien om muren og om skæbner omkring den .


litteratursiden.dk

d. 22. jan. 2018

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 22. jan. 2018

Dramatisk og interessant dokumentarisk fortælling om nogle af de mennesker, som satte deres liv på spil for at hjælpe folk med at flygte fra Østberlin i de første år efter Berlinmuren. Jesper Clemmese...


Jyllands-posten

d. 6. jan. 2018

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 6. jan. 2018