Bøger / faglitteratur / strikkemønstre

Skyggestrik


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. feb. 2005

af

af

Lone Fosdal

d. 16. feb. 2005

Vivian Høxbro har tidligere udgivet Politikens strikke- og hæklebog, 2004 og Dominostrik, 2002. Den sidste er oversat til engelsk og norsk, lige som bogen om skyggestrik udgives på engelsk, norsk og svensk. Skyggestrikning er en enkel teknik med en raffineret virkning. Der strikkes smalle striber; en del af striben strikkes glat, en del strikkes ret fra vrangen så masken træder frem på retsiden. Ved at lade de to (eller flere) farver træde frem på skift får de forskellig dominans, og skyggevirkningen dannes. Teknikken kan bruges til at indlejre figurer som firkanter, trekanter, hjerter, lodrette eller skrå skygger i de stribede strikkearbejder. Der er opskrifter til et par barnebluser og herresweatre og til bluser, jakker m.m. til kvinder. Teknikken kan afprøves på grydelapper, en lille taske eller et pudestykke. De geometriske mønstre leder tankerne hen på Marianne Isagers arbejder. Vivian Høxbroes modeller er nok lettere at gå til, men det forudsættes dog, at man ud over opskriften kan tolke det diagram der viser mønsterrapporterne. Et stribeaktuelt og spændende tilbud til håndarbejdshylden.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2011

af

af

Jette Andreasen

d. 3. nov. 2011

Skyggestrik er en japansk teknik, der med sin fordeling af ret og vrang skaber skjulte mønstre. Det er enklere end flerfarvet mønsterstrik som jacquard og gobelin, men man skal kunne overskue store mønsterdiagrammer.

Bogen udkom første gang i 2005. I denne 2. udgave består ændringerne i, at en mønstervariation er fjernet og layoutet er strammet lidt op. Teknikken består i at strikke ret på retsiden og både ret og vrang på vrangsiden. Der strikkes kun med en farve ad gangen. Det er instruktivt og detaljeret forklaret. Grydelapper, puder og tasker er overkommelige projekter inden de større opskrifters store diagrammer. Bluser til hende, ham og barnet er mere krævende, og for de øvede følger et par større jakker. Tydelige fotos og arbejdstegninger supplerer opskrifterne.

Vivian Høxbro har lavet flere strikkebøger, senest Domino-strik i farve og form, 2008. Hendes design minder i sin enkle stil mest om Marianne Isagers.

En udfordrende strikkebog, hvis 2. udgave ikke er væsentlig forskellig fra den første.


Håndarbejde nu

Årg. 47, nr. 1 (2012)

af

af

Hanni Eskildsen

Årg. 47, nr. 1 (2012)