Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Slædehundene hyler


Beskrivelse


Nannavina på 14 år er på vej hjem til påske i den lille grønlandske bygd. Hendes mor venter barn, hendes storebror er forsvundet i fjeldet, og Norsaq venter på Nannavina. Skal hun blive i Grønland eller tage tilbage til skolen i Danmark?

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2001

af

af

Lars Aagaard

d. 25. okt. 2001

Udviklings- og kærlighedshistorie med modgang og jalousi, magt og afmagt, for de yngste, de 12-14-årige, især piger, om den 14-årige Nannavinia som vokser op i en bygd nær Illusisat i Nordgrønland. Nannavinia er på vej hjem til påske til sin mor, der har fået ny mand og venter barn med ham, fra et skoleophold hos sin danske lægefar der kom forbi Nannavinias mors hus nogle gange før hendes fødsel, og som nu har ung kone og lille barn. Det, som driver Charlotte Blay, er oplevelsen af det smukke, vilde land og mødet med slædehundene. Ind i de rammer har hun lagt en velfortalt historie, som kunne foregå hvor som helst i verden - men efter min bedømmelse nok ikke i Grønland, dertil er der for mange persontræk og egenskaber, som jeg ikke synes virker særlig grønlandske. Det ændrer imidlertid intet som helst ved bogens anvendelighed. Nannavinia og den ny kæreste, Norsaq, møder naturen i al dens magt og vælde på en slæderejse til Nannavinias bedstefar og jagt på Pavia, Nannavinias forsvundne storebror, et vendepunkt, som både skildres med kyndig pen og stor indfølelse. Omslagets illustrator har overset, at Nannavinia har røde krøller, men har i øvrigt fanget hunde, fjelde, is og sne ganske glimrende.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2001

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 25. okt. 2001

Charlotte Blay har til denne bog lavet research i Grønland. Det er der kommet en forrygende spændende og velfortalt roman ud af. Læserne, fra 6. kl., får rigtig megen viden om livet og dagligdagen i Grønland - bl.a. om natur og landskab, slædehunde, beboelser, fangst, traditioner og mytefortællinger. Desuden får læserne et indblik i hovedpersonens gensyn med de grønlandske venner, forelskelse, misundelse og accept af morens ny familie - temaer, som forfatteren formår at få kædet ind i den helstøbte fortælling, der gør bogen vedkommende for målgruppen. Vi følger Nannavina, der nu bor hos faderen i Danmark, fra hun ankommer med helikopter til den grønlandske bygd, til hun rejer hjem igen. Hun skal på besøg hos moderen og hendes nye mand. Broderen, Pavia, forsvandt nytårsnat. Måske er han død? Han havde en opgør med Norsaq - hans bedste ven. Et mysterium, som Nannavina får en forklaring på. Hun følger med Norsaq over isen med hundeslæde for at besøge bedstefaren. Det er en farlig tur, hvor vejret, hundespandet, isen og en isbjørn overrasker dem, og det bliver da også hendes sidste besøg hos bedstefaren. Bogen egner sig til fritidslæsning samt til fælleslæsning, hvis emnet er Grønland.


Weekendavisen

d. 30. nov. 2001

af

af

Damian Arguimbau

d. 30. nov. 2001