Bøger / faglitteratur

Slagmarkens største triumfer


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. sep. 2013

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 12. sep. 2013

Henvender sig især til krigshistorisk interesserede. Kan som historisk oversigtsværk bruges til opgaver fra og med folkeskolens ældste klasser.

Endnu et bind i forlagets serie af historiske oversigtsværker Historiens højdepunkter, fx også Det Tredje Rige. Samme pædagogisk velfungerende layout. Denne gang præsenteres i kronologisk rækkefølge 13 slagmarker. Udvalget viser, at det ikke altid, omend ofte, er den største hær med de bedste våben, som vinder, men at "taktisk geniale og modige mænd" kan ændre slagets gang og logik. Først en nyttig tidslinje fra "Stridsvogne buldrer frem" 1450 f. Kr. til "A-bomben rammer Japan" i 1945. Vi "åbner" slagmarkerne med overskriften "Den usårlige falanks" (3000 f.Kr. - 200 e. Kr.), hvor Alexander den Store med "en tæt sværm af fem meter lange spyd" spreder "død og ødelæggelse hele vejen til Indien". De engelske langbuer er oplagt våbenmæssig forskel under hundredårskrigen med Frankrig, og der er "Kampen om Japan 1467-1604. Selvfølgelig er store søslag også repræsenteret med fx Horatio Nelson ved roret, og den sammenbidte Napoleon fra bogens forside viser sig som et taktisk geni ved slaget ved Austerlitz god hjulpet af "La Grande Armée". Sidste slag er "Slaget ved Kursk" i 1943.

En anden mere dybdeborende bog er Historiens største slag : krig gennem 5000 år, men ellers mangler netop et opdateret oversigtsværk.

Endnu et glimrende oversigtsværk, der kan lånes ud på de fleste biblioteker.