Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Slangens gave


Beskrivelse


Fantasy. Familien er på flugt for Dinas far, Sortemesteren Sezuan, der vil lære Dina at kende, men nu bliver Davin og fyrstesønnen Nico taget til fange af den nye fyrstes grusomme folk.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. nov. 2001

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 16. nov. 2001

Dette omfattende tredje bind i "Skammerserien" er tema- og handlingsmæssigt meget facetteret og foregår som de to andre i et middelalderligt fantasyunivers. Den sættes i gang, da Dinas far, Sezuan, ønsker at komme i kontakt med sin datter. Dinas mor vil undgå det, og familien flygter. Da Sezuan er sortemester og har Slangens Gave, der bl.a. giver ham mulighed for at manipulere med folk, er det umuligt. Under flugten oplever de voldsomme begivenheder og grelle eksempler på undertrykkelse. Som konsekvens heraf bliver Nico og Davin taget til fange og bringes til Sagisslottet, hvor de udsættes for straffearbejde og genopdragelse. De iværksætter et oprør mod fyrst Athos, hvori også Sezuan spiller en vigtig rolle, inden han dør af forgiftning. Familien forenes efter en dramatisk sejlads, hvor Dina tæmmer kæmpeslangen i havet ved hjælp af sin fars fløjte. Dina har tilsyneladende arvet både sin fars og mors egenskaber, som hun nu må forvalte på sin egen måde. Det er en velskrevet og elementært spændende roman med temaer som bl.a. identitetssøgning, fremmedhad, undertrykkelse, mod, selvopofrelse samt en opblødning af gængse opfattelser af godt og ondt. Den kan anvendes til selvstændig læsning fra 5.-6. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. nov. 2001

af

af

Susanne Thøfner

d. 16. nov. 2001

I 3. bind af serien om Skammerens børn, der starter med Skammerens datter, fletter to handlinger sig ind i hinanden, så Dina og hendes storebror Davin fortæller på skift. Dina møder sin far, Sortemesteren Sezuan, og har mange kvaler med at lære at acceptere ham og den gave, hun viser sig at have arvet fra ham, men ender med at få det bedste frem i Sezuan. Og Davin og fyrstesønnen Nico lærer gennem frygt og smerter at overvinde sig selv, så de med Sezuans hjælp får befriet fangerne på Sagis-Borgen. Bogen er pænt og tydeligt trykt, og forsidebilledet af Sezuan er fængslende og lidt uhyggeligt. Handlingen hænger godt sammen og er fuld af elementær spænding, venskab og stemning og giver ikke mindst en varm og nuanceret skildring af Dina, Nico og Davin og deres udvikling, tanker og følelser. Bogens personer og univers udvikler sig bind for bind, og her er tale om en særdeles velskrevet, helstøbt, varm og spændende fantasyfortælling om venskab og samvittighed, der vil fascinere såvel drenge som piger. Bogen kan læses for sig selv, men vinder absolut ved at blive læst som en del af serien. Med sine mange kapitler og mundrette, letflydende sprog egner bogen sig fint til oplæsning fra ca. 10 år, og den kan selvlæses fra 11-12 år.


Berlingske tidende

d. 22. nov. 2001

af

af

Kari Sønsthagen

d. 22. nov. 2001


Børn & bøger

Årg. 54, nr. 8 (2001)

af

af

Lars Bøgeholt Pedersen

Årg. 54, nr. 8 (2001)