Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Slangeværelset


Beskrivelse


De forældreløse Baudelaire-børn, Violet på 14, Klaus på 12 og lillesøster Sunny, flytter ind hos den rare professor Montgomery, men også her lurer ondskaben.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. sep. 2000

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 5. sep. 2000

En spændende, morsom, men anderledes bog der er velegnet til højtlæsning. Bogen handler om de tre Baudelaire-børn der i første bind, Den onde greve (2000), mistede deres forældre ved en ulykke og kom i kløerne på den onde Grev Olaf som er ude efter deres arv. Men de slap fra ham, og i dette andet bind skal de bo hos deres rare og særprægede onkel Montgomery. Han viser sig at være krybdyrsspecialist og har mange mærkelige slanger i sit slangeværelse. Børnene skal med onklen til Peru, men den onde Grev Olaf har forklædt sig som onklens medhjælper og myrder den rare onkel. Det lykkes dog for børnene at afsløre Grev Olaf som stikker af, og ved bogens slutning kender læseren ikke børnenes fremtidige skæbne - mon ikke der kommer flere bind i serien? Trods de mange tragiske hændelser børnene udsættes for, er det ikke en egentlig sørgelig bog. Fortælleren taler direkte til læseren i et bevidst pudsigt belærende sprog der virker morsomt og især lægger op til højtlæsning for elever i 3.-4. klasse. Men bogen kan også give gode selvstændige læseoplevelser fra 4. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. sep. 2000

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 5. sep. 2000

Andet selvstændige bind i en gyserserie for børn, der kan læses fra ca. 11 år. I første kapitel opsummeres handlingen fra bind 1, hvor de tre Baudelaire-børn mistede forældrene ved en frygtelig brand. Skurken, Grev Olaf, fortsætter i dette bind sine onde planer om at tilrane sig børnenes arv, og berøver dem til den ende deres nye hjem ved at myrde den rare professor Montgomery. Sproget er bevidst omstændeligt og irriterende snakkesaligt med lange sætninger og overdrevne forklaringer på specielle ord og vendinger. Den alvidende forfatter træder jævnligt frem og antyder den skrækkelige skæbne, der venter børnene, og dæmper derved noget af spændingen. Bogen er problematisk pga. den distancerende, voksent ironiske humor, der ikke er i stand til i tilstrækkelig grad at tage brodden af de voldsomme begivenheder.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juli 2004

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 7. juli 2004

Fire første bind af en serie på foreløbig 11 på originalsproget, netop filmatiseret med Jim Carrey. Bind 1 og 2 udkom første gang i 2000 med serietitlen En serie af ulykker. Det er en dramatisk historie om tre børn, Sunny, Klaus og Violet, der mister deres forældre, skal bo hos deres onde onkel, grev Olaf, der gerne vil slippe af med børnene for at arve de mange penge. Advokaten, Hr. Poe, bestyrer formuen og vælger værger til børnene. Gennem de 4 bind kastes de rundt til fjerne slægtninge og obskure lokaliteter. Historien fortælles af en alvidende fortæller der i en snakkende stil ofte bryder historien af og kommenterer. Skrivestilen i øvrigt er ironisk og parodisk, der bruges megen dialog, figurerne er endimensionale. Det er en speciel og især anderledes trivi med en helt speciel humor under mottoet jo værre jo bedre, med en fjollet og subtil sort humor illustreret med sort/hvide tegninger. Især velegnet til oplæsning for børn fra 7 år og til selvlæsning fra 11 år. Forside dækker indhold, og ens bagsidetekst på alle 4 bind udtrykker bogens humor og distance.


Information

d. 2. aug. 2004

af

af

Christian Monggaard

d. 2. aug. 2004