Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Slaven Atticus


Beskrivelse


Pompeji år 78 e.Kr. - Den 18-årige slave Atticus forelsker sig i sin herres datter. De bliver opdaget, og Atticus ender på gladiator-kasernen. Han flygter og danner sammen med vennen Murranus en røverbande, som plyndrer de rige.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gunnar Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Historisk roman fra Pompej år 78-79. Bagest ordforklaring, litt.liste og kort over de udgravede dele af byen. Man kunne derfor frygte en noget tung pædagogisk sag, men det er der absolut ikketale om. Forf. bruger sine kilder, men har samtidig en god historie at fortælle, og efter en lidt langsom start kommer der virkelig fart på. Atticus er slave hos en rig romer, elsker hans smukkedatter Livia. Faderen opdager forholdet, og Atticus sælges som gladiator, flygter, kommer i kontakt med en kristen menighed, men tror dog mere på sværdet end på kristen mildhed, bliverrøverhøvding, forsøger at bortføre Livia og deres fælles datter, men fanges. Netop da han skal korsfæstes, eksploderer Vesuv. I en regn af sten og aske får han fat på Livia og barnet og flygter isidste øjeblik ud ad byporten mod en uvis fremtid. Atticus er en livsnyder, en oprører. Livia er mere usikker og trods sin rigdom mere slave end han. De to og alle de andre personer står klart forlæseren. De lever og sanser.Handlingen er nok noget kulørt, men vi lærer noget om Pompeji og oplever, at det, der nu er ruiner, engang var beboet af rigtige, levende mennesker. Det bredt malendesprog er ikke let læst og sat med en lille skrift, men bogens øvrige kvaliteter vil gøre den efterspurgt til oplevelseslæsning af gode læsere fra ca. 11-12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Peter Søvad (børn)

d. 18. dec. 2018

JMR udgav i 1982 digtsamlingen På kanten. A. er husslave hos den rige pompeianer Marcellus. A. er forelsket i M.s datter Livia, som gengælder hans følelser. Forbindelsen er umulig, og da denopdages (og L. er gravid) sælges A. til gladiatorskolen. Herfra flygter han med en ven. Sammen samler de i Rom og syd herfor en formue ved røverier. Da A. vender tilbage til M.s hus for at henteL., fanges han og dømmes til døden ved korsfæstelse. Netop da han skal nagles til korset, starter Vesuvs udbrud år 79. A. søger til Pompei og finder L. Med deres datter drager de gennem askeregnenmod en fælles fremtid. Jeg får bogen til at lyde som en ugebladsroman. Det er den ikke. Den er en spændende, medrivende historie. Professionelt fortalt af en forfatter med en meget finsprogbehandling. Tidsbilledet virker særdeles troværdigt, ligeledes personerne. Skildringen af A. og L.s forhold er smuk og sensuel. Bogen kan læses fra ca. 14 år og vil gøre fyldest i allebibliotekers ungdomsafd. Bagest 1/2 sideom Pompej og vulkanudbruddet + 4 sider ordforklaringer samt en kort liste over bø og vo faglitteratur, der har inspireret forfatteren.


Jyllands-posten

d. 6. okt. 1986

af

af

Jakob Gormsen

d. 6. okt. 1986


Vendsyssel tidende

d. 10. maj 1985

af

af

Gitte Larsen

d. 10. maj 1985