Bøger / faglitteratur / erindringer

Slot under vand


Beskrivelse


Ivars Silis (f. 1940) barndomserindringer om livet som lettisk krigsflygtning i danske flygtningelejre fra 1944 til 1953.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. aug. 2009

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 17. aug. 2009

Denne fremragende selvbiografi henvender sig til biografilæsere, men også til dem, der er interesseret i Danmarks historie og flygtningepolitikken efter 2. verdenskrig.

Ivars Silis er især kendt for sine mange bøger og film fra Grønland, men her går han tilbage til barndommens oplevelser. Han er født i Letland, og i 1944 flygtede moderen sammen med sine 2 sønner fra russerne. Efter en dramatisk tid endte de i Danmark, hvor de boede i forskellige flygtningelejre helt frem til 1953. Silis har samlet en mængde udtalelser fra familie og venner, og på den måde fået stykket historien sammen om en gruppe flygtninge i efterkrigstidens Danmark. Silis fortæller det, som han husker det, set med barnets øjne, men også med den voksnes kommentarer flettet ind i beretningen. Han fortæller om dagligdagen, om de voksne, som i starten ikke måtte arbejde, om festerne, om den lettiske kultur og om usikkerheden ved fremtiden.

Der er ingen direkte sammenlignelige bøger, men der findes flere bøger, som beskriver, hvordan det er at være flygting i Danmark. Fra samme tid er bl.a. Ingrid Daeges Min grumme fortid og af mere nutidige er bl.a. bøger af Paula Larrain og Naser Khader. Per Olov Enquist beskrev i romanen Legionærerne, hvordan Sverige håndterede nogle af flygtningene fra Baltikum.

En meget velfortalt og gribende bog. På trods af den dystre baggrund formår Silis at skildre drengens oplevelser i et positivt og eventyrligt lys. En bog til eftertanke også i forhold til vores behandling af flygtninge i dag.


Jyllands-posten

d. 26. aug. 2009

af

af

Mikael Busch

d. 26. aug. 2009


Kristeligt dagblad

d. 24. okt. 2009

af

af

Claus Grymer

d. 24. okt. 2009


Militært tidsskrift

Årg. 139, nr. 1 (2010)

af

af

Poul Grooss

Årg. 139, nr. 1 (2010)