Bøger / faglitteratur

Slutspil : Hitler-Tysklands hårdnakkede modstand og destruktion 1944-45


Beskrivelse


Med udgangspunkt i en omfattende undersøgelse af den tyske mentalitet i 2. verdenskrigs sidste måneder, forsøges at kaste lys over hvorfor tyskerne holdt ud så længe som de gjorde og hvorfor de først overgav sig da landet lå i ruiner.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. nov. 2012

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 5. nov. 2012

En på alle måder overvældende bog om 2. verdenskrigs sidste år, som alle biblioteker har mange læsere til.

Den engelske historiker Ian Kershaw kender vi på bibliotekerne fra hans også meget omfangsrige bog om Hitler. Kershaw er eksemplarisk velskrivende, og selv om han bruger enorme mængder af kilder, så tynger det på ingen måde fremdriften i læsningen. I bogens indledning fremlægger Kershaw de spørgsmål, som han er optaget af, fx hvordan og hvorfor naziregimet kunne holde stand så længe. De militærhistoriske elementer er naturligvis en del af fremstillingen, men nok så meget søger Kershaw svar på sine spørgsmål i en omfattende undersøgelse af den tyske mentalitet i krigens sidste måneder. Den danske oversættelse er fornemt udført, ligesom de tekniske krav til en kvalitetsudgivelse er gennemarbejdet til ug med perfekt korrektur og omfattende register. Det anbefales, at omslaget og dets flapper bevares i klargøringen.

En tilsvarende gennemarbejdet fremstilling som Kershaws har vi ikke, men den sidste rædselsfulde tid i Tyskland inden krigsafslutningen kan vi også læse om i Beevors Berlin, Knopps Den store flugt, Junges Til den bitre ende og selvfølgelig i Klemperers dagbøger Jeg vil aflægge vidnesbyrd til det sidste.

En af de vigtigste bøger om 2. verdenskrig i denne sæson, og bogen anbefales anskaffet på alle biblioteker.


Jyllands-posten

d. 4. dec. 2012

af

af

Mikael Busch

d. 4. dec. 2012


Berlingske tidende

d. 12. dec. 2012

af

af

Jesper Beinov

d. 12. dec. 2012


Kristeligt dagblad

d. 2. jan. 2013

af

af

Moritz Schramm

d. 2. jan. 2013