Bøger / faglitteratur

Små glade ben : om arbejdet med 0 til 3-årige børns sanser og motorik


Beskrivelse


Grundlæggende teori om barnets motoriske udvikling og sansning, samt en samling med aktiviteter og lege.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. feb. 2014

af

af

Signe Rugtved Andersen

d. 20. feb. 2014

Bogen er skrevet til brug i vuggestuen, men vil også kunne bruges af dagplejere og forældre. Skønt forsidefoto og informativ bagsidetekst formidler indholdet fint.

Motorikvejleder Nanett Borre udgav i 2012 Små glade ben - om arbejdet med dagplejebørns motorik og sanser i samarbejde med FOA. Bogen udgives nu i en version, der er målrettet vuggestuens ansatte. I bogens første del præsenteres den nyeste teori på området med tekst, faktabokse og citater i skøn forening. I bogens anden del kan læseren finde inspiration blandt de 45 flot beskrevne og illustrerede lege, som fx "Den rullende tyv" og "Burgermassage". Flot layout med luft på siderne og store, klare fotos af legende børn og deres voksne. Bagerst findes register og litteraturliste. Bogen har spiralryg.

Borre har tilføjet et par kapitler og tilpasset bogens teoridel til vuggestuernes rammer og på baggrund af den nyeste viden på området. Bogens "opskriftssamling" over lege står uændret. Leg så benene vokser fra 2011 handler også om motorisk udviklende lege i vuggestuen. Leg med din baby, 2005, og Leg med dit barn, 2006, kan anbefales til forældre, der søger inspiration til motorikudviklende lege.

For dem, der ikke fik købt Borres bog i 2012, er her en glimrende lejlighed til at anskaffe sig et flot og veludført inspirationskatalog over sansemotoriske lege. Hvis denne allerede haves må det bero på en vurdering om der er behov for at anskaffe denne nye vuggestue-version af bogen.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2012

af

af

Pia Petersen

d. 21. aug. 2012

Bogen er skrevet primært til dagplejere og dagplejepædagoger, men kan også bruges af andre der arbejder med børn mellem 1/2 og 3 år og forældre til børn i denne alder. Bogen er udkommet i forbindelse med FOA's konference "Kvalitet i dagplejen". Bogen har spiralryg.

Forfatter er motorikvejleder og underviser dagplejere. Denne bog handler om, hvor vigtigt det er at arbejde kontinuerligt med de små børns motorik. De første 70 sider indeholder introduktion til bogen og teori om børn og motorik. På de næste ca. 100 sider er der forskellige øvelser, man kan lave med børn og på de sidste sider er der register og litteraturliste. Bogen er hele vejen igennem flankeret af fine, klare fotografier og af bokse med citater, der understøtter teksten. Det er både børn og voksne der citeres. Øvelserne virker nemme at gå til og mange af dem kan tilpasses antallet af deltagere og også til deltagernes motoriske niveau. Man kan altså bruge bogen både i hjemmet med egne børn og til fællessamlingerne, hvor der er mange børn. Som forælder er der mange af øvelserne man kan bruge, og til fødselsdage kan man lade sig inspirere af øvelserne, fx "burgermassage" kan være en sjov leg, også for ældre børn end 3 år.

Denne ligner Leg så benene vokser : legebog for vuggestuebørn, 2011, der har det samme formål med at sætte fokus på de mindste børns bevægelse. Denne virker dog mere tilgængelig pga. de mange fine fotografier.

God bog om at sætte fokus på de mindstes motorik. Største minus er spiralryggen.