Bøger / faglitteratur / kogebøger

Smag på Sønderjylland : madkultur uden grænser


Beskrivelse


Gennemgang af områdets historiske madkultur, hvor geografi, historie og råvareforsyning har præget udviklingen. Uddybende afsnit om sønderjyske kosttraditioner, årstidens variationer, drikkevaner og drikkevarer, sønderjysk rugbrød og sønderjyske kaffeborde.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. sep. 2012

af

af

Line Hoffgaard

d. 10. sep. 2012

Kulturhistorisk kogebog om Sønderjyllands madkultur, som vil tiltrække folk med interesse for historisk madkultur og Sønderjyllands kosttraditioner. Kan også appellere til folk, der kan lide at prøve opdaterede gamle retter med en god historie bag. Flot forside.

Kogebog om det historiske Sønderjyllands madkultur (området mellem Kongeåen og Ejderen), som har været præget af syddanske, nordtyske og frisiske kosttraditioner. Bogen giver en grundig gennemgang af områdets historiske madkultur, hvor geografi, historie og råvareforsyning har præget udviklingen. Uddybende afsnit om sønderjyske kosttraditioner, årstidens variationer, drikkevaner og drikkevarer, sønderjysk rugbrød og sønderjyske kaffeborde. Bogens knap 80 opskrifter, hvoraf nogle er i en nutidig fortolkning, er inddelt i forretter, hovedretter, desserter, sønderjyske kaffeborde og drikkevarer. Man støder på retter som spajkål med duebrød, ålepot, surrib, hvidkålsbyttel, honningkage, fedtkager m.v. og får historien om retternes opståen og historie. Bagerst en oversigt over lokale producenter af gode råvarer. IA er museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, adjungeret professor i grænselandets kulturhistorie og har udgivet en del litteratur om Sønderjylland.

Af lignende bøger findes bl.a. Sønderjysk mad mmm., 2005 af Sven-Erik Ravn, Sønderjysk kogebog, 2. udgave, 2. oplag 1997 og andre småudgivelser om emnet udgivet af IA.

Velskrevet og flot kogebog, der giver et udførligt indblik i den sønderjyske madkultur.


Sønderjysk månedsskrift

2013, nr. 8

af

af

Stig Henriksen

2013, nr. 8