Bøger / faglitteratur til børn

Snak, snak, hak! : hvordan og hvorfor dyr kommunikerer


Beskrivelse


Eksempler på, hvordan dyr fra de mindste insekter til blåhvaler bruger lyd, adfærd, lugt og farver til at kommunikere.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. juli 2011

af

af

Poul Wibbert Esberg

d. 28. juli 2011

Teksten henvender sig til 12-14-årige, men den og de humoristiske tegninger med mange talebobler kan nydes af yngre såvel som ældre. Bogen er først og fremmest til fornøjelseslæsning, men den giver også anledning til undren og refleksion over, hvor komplekst naturen kan være skruet sammen. Til emnearbejde om dette ret specielle tema kan den også bruges.

Bogen beskriver alsidigt mange forskellige former for kommunikation i dyreriget. Der er mange eksempler, fra de mindste insekter til blåhvaler på, hvordan dyr anvender lyd, adfærd, lugt og farver til at kommunikere i bred forstand. Mange af eksemplerne er ikke særligt kendte, men bier, fugle, chimpanser, ulve og delfiner er naturligvis omtalt. Teksten er letlæst og underholdende, men indeholder mange informationer. Tegningerne er et kapitel for sig. De er naivistiske, morsomme og signalerer billedbog, men de kommenterer og supplerer den seriøse tekst på glimrende vis. Sidst er der stikord og en lille ordliste.

Der findes ikke lignende bøger for de 12-14-årige. Der er afsnit om dyreadfærd i opslagsværker som fx Verdens dyreliv fra 2007 eller i bøger om specifikke dyr som fx menneskeaber, hunde og heste, men ingen så bredt favnende som den foreliggende.

Bogen er på en gang informativ og fornøjelig. Der er ikke lignende bøger for målgruppen.