Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Soap


Beskrivelse


De tre gymnasieelever Jalle, Kino og Jytte har det fint sammen indtil Jalle og Jytte bliver kærester, og en intens, nutidig Romeo og Julie-historie starter.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 2002

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 25. nov. 2002

En ungdomsroman, der rummer både det tidstypiske og noget eviggyldigt. Den handler om kærligheden mellem to unge mennesker, hvis familier må anses for hinandens fjender, idet Jyttes mor som journalist afdækker Jalles fars bedrageri med offentlige midler. Den handler om Jalles frustrationer i samme periode og om den mobning, der følger børn af forbrydere. En del af bogen foregår i 9. klasse med dens hårdtslående jargon, og her og der er det ofte vennen Kino, der sætter dagsordenen. Jalle og Kino laver kortfilm og har helt deres egen dialog, gennemsyret af alle de film, de har set, og som de gerne vil efterligne. Men det kniber med at adskille film og virkelighed, og det ligner en kølig distance til almindelig moral og følelser. Tidens gadevold, diskrimination og gryende nazisme flettes ind i handlingen sammen med afpresning og terror, men med Jalle som gennemgående identifikationsfigur får begreber og problemstillinger et ansigt, bliver nærgående og forståelige. Jalle, pacifisten, oplever bødlen i sig selv. Men også kærligheden, der vil selv. Bogen vil meget mere end spændende underholdning, den stiller krav, og den honorerer sin læser.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 2002

af

af

Lis Eriksen

d. 25. nov. 2002

Forfatteren Mats Wahl, som vi kender fra mange andre sammenhænge bl.a. Den usynlige (2001) også udkommet i Romano-serien, har her skrevet en flot og intens roman for unge fra omkring 14 år. De tre hovedpersoner Jalle, Kino og Jytte oplever sammen ungdommens sus og dus - og intensitet, rappe replikker - og dybe samtaler, boblende glæde - og sårede følelser - ja, de ånder stort set igennem hinanden, som det hører sig til i deres alder. Det bliver imidlertid svært, da Jalle og Jytte forelsker sig dybt i hinanden og Kino står ved siden af og føler sig såret og svigtet. Således en Romeo- og Julie historie anno 2002 beskrevet med stor indlevelse i de unges indre og ydre handlingsmønstre. Både hoved- og bi-personer er godt beskrevet, de er levende mennesker for læseren, i troværdige miljøer. Teksten er velskrevet og forsidebilledet er med sit lidt surrealistiske udtryk med hovedpersonerne i centrum en god invitation til en fin læseoplevelse. Bagsideteksten antyder kort og godt en handling for de unge men også en handling, som de yngste af vores voksenlånere vil få en fin oplevelse ud af.


Børn & bøger

Årg. 56, nr. 1 (2003)

af

af

Bente Strand

Årg. 56, nr. 1 (2003)