Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Sølvblomst


Beskrivelse


Om Jonas og Simon der har bygget en hemmelig hule i den gamle blomsterglade kones have i skoven. Er hun mon en heks? Jonas drages imod husets havestue, hvordan skal hendes planter klare sig uden hjælp nu hvor hun er død?

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2002

af

af

Susanna Christensen

d. 5. apr. 2002

Handlingsresumé: to drenge bygger hule i en gammel kones have i skoven, uhygge antydes, er hun en heks? Konen dør og Jonas fanges ind i husets dragende stemning, da han begynder at vande planterne i havehuset - taler de til ham? Jonas bliver uven med sin ven Simon og venner med plantepigen Sølvblomst som gemmer sig i den gamle kones havestue. Han hjælper hende og de andre planter med at overleve. Dette begrundes desværre ikke nok hverken af ydre handlinger eller indre tanker. Jeg savner en indre troværdighed i bogen en sammenhæng mellem den real- og fantasiverden der oprulles i handlingen. Sølvblomsts parapsykologiske evner virker ikke troværdige. Den fantastiske del af historien rummer elementer fra eventyr; En barnløs kvinde sår et frø og får et barn. Slutningens magiske fremvoksning af et kæmpetræ er også før brugt i eventyrsammenhæng. Forsiden signalerer hemmelig planteverden og barnlighed = oplæsning. Indholdet er for 10-12 årige der risikerer at "stå af" længe før klimaks, som først kommer fra side 100 ff. C. Eken har i forvejen et fortjent godt ry for sine bøger i fantasygenren om Troldmandens søn, 1993, men denne gang har hun spundet enden for lang, synes jeg. Hun har også før beskæftiget sig med begrebet Heksehuset i en billedbog.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2002

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 5. apr. 2002

I sine bøger kombinerer Cecilie Eken det frodigt fantasifulde med nære, elementære følelser, som eksempelvis storbynatten, elskov og katte i den underfundige billedbog, Vingekatten. I Sølvblomst støder en ensom dreng på et besynderligt, næsten-menneskeligt blomstervæsen, efterladt i et mystisk hus, omgivet af en tilgroet have, der har tilhørt en nylig afdød gammel dame. Bogen giver en velskrevet, poetisk beskrivelse af drengen Jonas, der er ved at miste forbindelsen til vennen Simon, men så meget mere binder sig til blomstervæsenet Sølvblomst i det isolerede hus og den skjulte verden. Fantasi eller virkelighed? Forfatteren veksler behændigt og skaber forbindelse mellem den påtrængende hverdag, tab af kammerater, den truende flytning familien er i færd med og så den nye, mystiske verden i det gamle hus, blomsterfantasien, samhørigheden med og ansvaret for det nye væsen. I sin stil er bogen antydende, stemningsfuld, i perioder for stillestående og måske en tand for symbolbærende på bekostning af et ydre handlingsdrive. Det gør bogen til en oplagt pigeoplevelse og knap så meget en drengesag. Frodig forside, der formidler bogens grundstemning og i passende grønt. Fra ca. 12 år.


litteratursiden.dk

d. 31. jan. 2022

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 31. jan. 2022

Cecilie Eken har drysset plantemagi ud over en god hverdagshistorie, som vokser på alle måder. Jonas og hans forældre skal flytte til anden by, fordi hans far har fået nyt arbejde, og Jonas skal ski...


Børn & bøger

Årg. 75, nr. 2 (2022)

af

af

Eiler Jensen (f. 1946)

Årg. 75, nr. 2 (2022)