Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Sølvhesten : historien om Katriona Teresadatter


Beskrivelse


I landet Breda bliver den 12-årige Katriona sendt hjemmefra af sin mor, kroejeren Teresa, og oplever en hård tid. Sølvrytterne, det godes vogtere, og deres ikke helt almindelige heste ændrer også hendes liv.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Erik Godske (skole)

d. 18. dec. 2018

Denne nr. 2. udgivelse fra forfatterens hånd i fantasy-genren (efter voksen-romanen Morgenlandet) er skrevet for børn. Rammerne om historien er et middelaldermiljø i et fantasiland medrelativt velordnede forhold, hvor det er kvinderne, der et det stabile, bærende element. De ejer tingene, mens mændene kommer og går. I dette samfund lever pigen Katriona, som har svært ved atindordne sig i de stive rammer, hvorfor hun bliver sendt væk fra moderens kro. Hun kommer til en farvergård for at blive lærling, men foretrækker efter en tids mobning fra de andre lærlinge atflygte for at komme tilbage til kroen. I alt dette spiller den meget specielle 'Sølvhest' en vigtig rolle for Kat, der ser den som et symbol på friheden. Bogen er særdeles velskrevet, specielt stårdens hovedpersoner meget klart både som mennesker og i deres forhold til hinanden. Det onde element lurer i baggrunden og vil sikkert spille en større rolle i fortsættelsen, der skal heddeHermelinen. Bogen slutter med en godbeskrivelse af fantasilandets samfund og kultur, der nøje svarer til selve historien. Desuden findes her det traditionelle kort over landet, hvor man kan følgeKats rejse fra Ranunkelkroen til Brias farvergård. Sølvhesten er skrevet for et mere bredt publikum end forf. tidligere bøger om Tina og hestene. Læsealder fra 5.-6. klasse og op. Det flot tegnedeomslag vil tiltrække både hestevenner og andre, der alle vil få en fin læseoplevelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Eva Lodal

d. 18. dec. 2018

LK er her i fantasy-genren og skriver samtidig kyndigt og kærligt om heste, som i sine tidlige bøger. Sølvhesten foregår engang i fremtiden, hvor landet Breda styres af kvinderne - efter enmiljøkatastrofe, fremkaldt af mændenes gøren sig til herrer over jorden. Katriona er 12 år, viljestærk og temperamentsfuld (rødhåret -!) og mere af en fribytter end passende for piger og kvinder;historien drejer sig om hendes opbrud hjemmefra og den første barske tid på egne ben. Hun møder sølvryttere - kvinder og mænd der rejser rundt og sørger for lov og ret, hjælp og retfærdighed - ogtiltrækkes af dem og af deres heste med rovdyrblod i sig; til sidst slutter hun sig til en af sølvrytterne, så der er lagt op til 2. bind. Sidst i bogen findes 'baggrundsviden' om landet, folket,myter og historie - plus landkort - som forf.s bud på et åndeligt og praktisk matriarkat. Bogen kan også læses som elementært spændende - med fængende handling, gode beskrivelser af et hårdt liv iet samfund, der lignervores før-industrielle en del, og ikke mindst en rigtig heltinde med levende mennesker (og heste) omkring sig. På Peter Madsens omslag flyver hun på ryggen af en dæmoniskudseende sølvhest direkte mod målgruppen; ffa 11 -12 år.


Det fri aktuelt

d. 20. apr. 1994

af

af

Steffen Larsen

d. 20. apr. 1994