Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Sølvstolen


Beskrivelse


Løven Aslan kalder børnene Jill og Eustace til Narnia. Sammen med marskmulen Muddermukke skal de finde kong Caspians forsvundne søn, prins Rilian. Det bliver en farefuld færd, hvor de bl. a. møder menneskeædende kæmper, en søslange og underverdenens dronning.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2005

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 7. okt. 2005

Narnia-serien udgives her som hardbacks i 3. udgave, og udkommer nu hvor Walt Disney bringer en spillefilmsudgave af Løven, heksen og garderobeskabet i biograferne. Jeg synes stadig, det er en væsentlig og god fantasy historie for børn fra 11 år, til oplæsning fra 7 år. Den handler om kampen mellem det gode og det onde, hvor hovedpersones egne svagheder og styrker konstant bringes i spil. I det første bind Troldmandens nevø skabes landet Narnia og heksen Jadis, kronologisk kommer bogen før Løven, heksen og garderobeskabet, som oprindeligt blev skrevet først, og hvor vi møder Peter, Susan, Edmund og Lucy der finder døren til Narnia i skabet. I de efterfølgende bind hersker børnene i Narnia i Hesten og drengen, og vender tilbage til Narnia i Prins Caspian da onde telmarinere har erobret landet. I de tre sidste bind kommer børnenes fætter, Eustace, ind i historien, hvis tidslinje løber fra 1900 til 1949 i vores tid, men over 2.555 år i dramatisk Narnia tid. Teksten og billederne i de syv bind er identisk med 2. udgaven (1996). Forsiderne er nye. Løven Aslan går vandmærkeagtigt igen på alle forsider, og ellers er forsiderne collageagtige sammensmeltninger med passende fantasy elementer præget af mættede mørkegrønne, blå, røde og gule farver, en til hvert bind. Forsider og fine individuelle 11-12 liniers bagsidetekster er dækkende for indhold.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner (børn)

d. 18. dec. 2018

Eustace, som vi mødte i Morgenvandrerens rejse, kommer med sin skolekammerat Jill til landet Narnia. Kong Caspian er blevet en meget gammel mand, og hans søn, prins Rilian, er forsvundet. Jillmøder Aslan, der pålægger børnene at finde prinsen og giver hende nogle vigtige instrukser, som hun desværre ikke altid husker. Børnene føres af ugler til marskmulerne, og marskmulen Muddermukkebliver deres ledsager. Efter alskens genvordigheder ender de 3 hos nogle kæmper, der vil æde dem, men ved at huske Aslans ord, lykkes det dem at flygte og nå ned til et underjordisk land. Herfinder de prins Rilian, der er forhekset af en heks fra nord, men de får brudt fortryllelsen, og det lykkes Rilian at overvinde heksen, og de når nu tilbage til Narnia til Caspians dødsleje. IAslans rige møder børnene den døde Caspian, nu atter dreng, og han får lov til at følge børnene tilbage til deres egen verden. Dette bind af Narnia-serien er ikke tidligere oversat til dansk.Bogens tryk og udstyr er somseriens øvrige bind nydeligt, kun gengivelsen af de små ill. er mørk og dårlig. Spændende, eventyrligt og ladet med religiøs symbolik er dette bind lige så glimrendesom seriens foregående bind. Oplæsning fra 9-10 år, selvlæsning fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Tre gange kan man komme til Narnia - hvis man er en af hovedpersonerne i denne bemærkelsesværdige eventyrserie. I sjette bd. er den heldige Eustace, fætteren fra bd. 5, og hans skolekammeratJill, der begge er trætte af deres skole og navnlig af at blive drillet. Løven Aslan, seriens gennemgående og centrale figur, tryller dem uden for tid og sted - for at de skal finde Narniasforsvundne tronarving, prins Rilian, og bringe ham tilbage til sit land. Men Rilian er fanget i trolddom af underverdenens onde dronning, og kun ved at huske og følge Aslans instruks kan børnenebefri ham. Det bliver en eventyrligt spændende rejse gennem kæmpernes land til underverdenen, en detaljeret uhygge, fortalt i denne specielle stil, der giver et forsonende og hyggeligt skær over demest grufulde oplevelser. Det er en lang og til tider omstændelig historie - som de andre i serien, men det trætter tilsyneladende ikke læserne, så også denne vil være velkommen i udlånet og kanlæses fra 5. kl. En kristenetisk holdning giver eventyret dybde og perspektiver, som måske ikke umiddelbart erkendes af spændingslæseren, men som gør bogen læseværdig på flere planer.