Bøger / faglitteratur

Søskende


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. aug. 2016

af

af

Laura Michelsen

d. 17. aug. 2016

En håndsrækning til forældre, der har eller er på vej til at få flere børn, fra populær norsk børne- og ungdomspsykolog med 25 års erfaring.

Bogen lægger ud med at fortælle om typiske reaktioner på at blive storebror eller storesøster, og om hvordan man som forældre bedst kan forstå og håndtere disse. Der er en del fokus på tiden inden fødslen, hvor man med fordel kan forberede det første barn på ankomsten af en lille ny, og dermed forebygge potentielle frustrationer hos den store. Forfatteren foretrækker begrebet frustration frem for jalousi, som der ofte tales om i forbindelse med søskende. I bogens anden del kommer hun ind på særlige udfordringer for søskende med meget lille eller meget stor aldersforskel, børn med syge søskende, stedsøskende og den tabubelagte situation, at man som forældre kan lide det ene barn bedre end det andet.

Bogen er letlæst og tonen pædagogisk. Der lægges stor vægt på bevidst, pædagogisk kommunikation med børnene, hvilket belyses fint ved brug af mange konkrete hverdagseksempler på dette. Vinklen synes at være mest hos det store barn og forældrene, og bogen bliver således lidt mere en bog om at blive storebror end at være lillesøster. Godt med opsummerende punkter efter hvert afsnit. En fin bog, der vil appellere mest til læsevante forældre på grund af et lidt tungt lay-out, der fordrer fra-ende-til-anden læsning.

Margrethe Bruun Hansens Søskende er et andet godt bud på en bog om emnet. Den giver et bedre overblik og fremstår lidt mere helstøbt.


Pædagogisk psykologisk tidsskrift

Årg. 54, nr. 1 (2017)

af

af

Birgit Marott

Årg. 54, nr. 1 (2017)