Bøger / skønlitteratur / digte

Sol


Beskrivelse


Digtet handler om et barn, der får diagnosen infantil autisme samt det lys og mørke, som følger med. Velegnet til læsere af ny dansk litteratur.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. jan. 2021

af

af

Thomas Glud

d. 5. jan. 2021

Digtet handler om et barn, der får diagnosen infantil autisme samt det lys og mørke, som følger med. Velegnet til læsere af ny dansk litteratur.

"Sol" af Sine Bang Nielsen handler på ét plan om et barn og en mor. Barnet er voldeligt og passer ikke ind i det almindelige institutionsliv. Det får diagnosen infantil autisme, og vi følger med moderen ind på specialskolen, hvor udfordringerne tager til. På et andet plan handler bogen om den eventyrlighed, der uanset hvad vil være i et barns hverdag. Ovenover de to konkrete planer handler bogen om lys. Sproget er ligetil, sætningerne er korte, og så er digtet af prosaisk karakter fremfor klassisk vers-form.

Man fornemmer straks Bang Nielsens talent. Kompositionen er både raffineret og ganske simpel. Hele vejen igennem holdes narrativet kronologisk, men midt i fortællingen får solen og lyset en underspillet hovedrolle gennem et af J.F. Willumsens malerier - det man også ser snit af på forsiden. "Den fylder os den sols rigdom og ødelæggelse" - og det er det paradoksalitet, der er så spændende i den her bog. Digtet synes at gå op på flere forskellige planer, både som allegori på livet og som komposition, der både beskriver den diagnostiske og den menneskelige side af "sygdommen".

Digtet lægger sig op ad Pia Tafdrups Synet af lysSøvn og Søvn af Rolf Sparre JohansenDigtet lægger sig op ad Pia Tafdrups Synet af lys og af Rolf Sparre Johansen.


litteratursiden.dk

d. 9. mar. 2021

af

af

Daniel Boysen

d. 9. mar. 2021

Digtsamling udforsker livet som mor med et autistisk barn, der slår, kradser og elsker. Gennem alt det svære skinner kærligheden så fint mellem mor og barn. Allerede fra første side af ’Sol’ skaber Si...


Kristeligt dagblad

d. 4. feb. 2021

af

af

Martin Gregersen (f. 1988)

d. 4. feb. 2021