Bøger / faglitteratur

Solen ved midnat : Grundtvigs sang til Kosmos


Beskrivelse


Med den præmis, at Grundtvig forkastede den nye heliocentriske kosmologi og holdt fast i den gamle kaldæisk-ptolemæiske ditto med jorden i midten, himmel og engle ovenover og underverdenen nedenunder, undersøges Grundtvigs åndelige univers, og bringer bl.a. beretningen helt tilbage til universets begyndelse og ind i historiske traditioner.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. sep. 2015

af

af

Grethe Lorentzen

d. 21. sep. 2015

Levende ord om Grundtvigs verdensbillede, menneskesyn og naturfilosofi. Til interesserede i Grundtvig som digterfilosof. Dele af bogen er velegnet til studier.

Med den præmis, at Grundtvig forkastede den nye heliocentriske kosmologi og holdt fast i den gamle kaldæisk-ptolemæiske ditto med jorden i midten, himmel og engle ovenover og underverdenen nedenunder, undersøger Uffe Jonas her Grundtvigs åndelige univers, og bringer bl.a. beretningen helt tilbage til universets begyndelse og ind i historiske traditioner. Bogen er første bind i en serie om Grundtvigs verdensbillede. Uffe Jonas er Ph.D. i nordisk litteratur, forfatter, komponist og leder af et band.

På sin vis rammer Jonas' bog om Grundtvigs åndelige univers lige ned i det moderne menneskes søgen efter et åndeligt ståsted og mening med tilværelsen. Den er fuld af poetisk visdom, og bærer i høj grad præg af grundig research og facts, indlevelse i, og mangeårig fascination af Grundvigs filosofi. Den vil blive stående som et hovedværk i indføring i Grundtvigs før-moderne åndelige univers. Eneste anke er, at Jonas' astronomiske viden om Grundtvig har fået bogen til at svulme op til hele 736 sider.

Ikke siden Balslev-Clausen i 1989 skrev afhandlingen "Verdenssyn og menneskesyn i Grundtvigs salmedigtning" har Grundtvigs livssyn været så grundigt behandlet. Jonas har tidligere skrevet En orm - en gud om Grundtvig.


Højskolebladet

Årg. 141, nr. 3 (2016)

af

af

Andreas Pilekjær

Årg. 141, nr. 3 (2016)


Kristeligt dagblad

d. 8. dec. 2015

af

af

Rasmus Vangshardt

d. 8. dec. 2015


Jyllands-posten

d. 27. feb. 2016

af

af

Johs. H. Christensen

d. 27. feb. 2016


Dansk kirketidende

Årg. 168, nr. 2 (2016)

af

af

Nicolai Halvorsen

Årg. 168, nr. 2 (2016)