Bøger / faglitteratur / bibliografier

Sommeren '45 : fra overmod til mismod


Beskrivelse


Gennem et omfattende arkivmateriale afdækkes forløbet fra maj til oktober 1945, og giver en samlet historisk fremstilling af den tidlige efterkrigstid, hvor frihedskæmpere og politikere kæmpede om besættelsestidens eftermæle og landets fremtid.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. dec. 2019

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 2. dec. 2019

Første samlede historiske fremstilling af den tidlige efterkrigstid 1945. En fremragende udgivelse som appellerer bredt til en stadigt stor læserskare med interesse for besættelsestiden og dens særlige betydning for dansk identitetsdannelse, politisk kultur og demokrati.

Per Stig Møller afdækker perioden fra maj til oktober 1945 gennem et omfattende arkivmateriale og viser, hvordan sommeren 1945 blev oplevet dag fra dag gennem bl.a aviser og i den offentlige debat. PSM lader undervejs mange forskellige befolkningsgrupper komme til orde, men centralt i beskrivelsen er modstandsbevægelsens ageren, modbevægelsens reaktion, retsopgøret samt debatten om demokratiets fremtid. Efter jubel- og hvedebrødsdagene i maj-juni, hvor frihedskæmperne blev hyldet og takket og beredvilligt berettede om deres bedrifter og stikkerlikvideringer til aviserne, blev modstandsbevægelsen kørt ud på et politisk sidespor, hvilket fik afgørende betydning for eftertidens politiske landskab og dermed også velfærdsstaten og vores opfattelse af demokrati og tolerance. Illustreret.

En vigtig og savnet bog, om en intens periode i Danmarks historie som satte afgørende fingeraftryk på efterkrigstidens politiske landskab. Et gennemarbejdet og velformidlet kvalitetsværk.

Interesserede kan supplere læsningen med Røjels Da freden brød ud eller Niels-Birger Danielsens Modstand, en samlet fremstilling af den danske modstandskamp under besættelsen 1940-1945, hvor 4. bind udkommer i 2020.


Berlingske tidende

d. 9. dec. 2019

af

af

Bent Blüdnikow

d. 9. dec. 2019


Jyllands-posten

d. 18. dec. 2019

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 18. dec. 2019


Weekendavisen

d. 17. jan. 2020

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 17. jan. 2020