Bøger / faglitteratur

Sorte billeder : kunst og kanon


Beskrivelse


Introducerer genren passionisme med tekst og billeder af de 8 mere og mindre kendte eller oversete kunstnere: Thomas Kluge, Ulrik Møller, Peter Martensen, Preben Fjederholt, Odd Nerdrum, Michael Kvium, Balder Olrik og Martin Bigum.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Jørgen Bartholdy

2007

Fagfolk med en bevidst tilgang til kunsthistorien må med denne udgivelse tage stilling til en ny -isme, passionismen, som forfatteren definerer som en kunstretning, hvis udøvere arbejder i en naturalistisk tradition, der bevidst adskiller sig fra den øvrige samtidskunst. Der er således tale om både en kanon over denne kunstretnings nordiske udøvere og om en diskussion af kanonbegrebets dannelse og betydning i kunsten i almindelighed.

Merete Sanderhoff er kunsthistoriker og -skribent. Hun har virket i flere sammenhænge og udgivelsen af Sorte billeder udløser også et arrangement på Statens Museum for Kunst. Sprogligt og indholdsmæssigt er bogen på højde med sit eget store ambitionsniveau: at dreje den moderne kunsthistorie så meget, at der bliver plads til et bredere kunstnerisk projekt. En central del af bogen, beskrivelsen af 8 nordiske nutidskunstnere fra Odd Nærum over Martin Bigum til Michael Kvium, vil dog have interesse udenfor en snæver kreds af professionelle.

Bogen er en kunsthistorisk markør, der med præsentationen af en ny -isme ikke kan sammenlignes, men nok efterfølges.

En introduktion af en ny kunstretning, passionismen, der bl.a. illustreres med en præsentation af 8 nordiske samtidskunstnere og deres værker.


Kristeligt dagblad

d. 21. feb. 2008

af

af

Camilla Jalving

d. 21. feb. 2008


Politiken

d. 30. dec. 2007

af

af

Peter Michael Hornung

d. 30. dec. 2007


Information

d. 29. okt. 2007

af

af

Matthias Hvass Borello

d. 29. okt. 2007


Peripeti

Nr. 9 (2008)

af

af

Erik Exe Christoffersen

Nr. 9 (2008)