Bøger / faglitteratur til børn

Spanien


Beskrivelse


Om landets historie, natur, klima, forskellige regioner, dagligdagen, industri, handel, landbrug, fiskeri, turisme samt fremtidens muligheder. Rammer med specifikke temaer og citater. Faktaafsnit.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. mar. 2006

af

af

Ingrid Martlev

d. 23. mar. 2006

Der er efterhånden kommet rigtig mange bøger i serien Lande i verden. Og heldigvis, for det er rigtig gode bøger, der giver en mængde oplysninger om verdens lande for børn/unge fra 13 år, hvor de grundlæggende geografiske begreber er på plads. Herværende bog om Spanien er opbygget som de øvrige bøger i serien, hvor indholdet er opdelt i følgende emner: Ultrakort gennemgang af landets historie, landets forskellige landskabs- og klimaformer, et afsnit om befolkning, hvorunder der omtales minoriteter, kultur, traditioner, mad og politik. Herefter afsnit om ressourcer, industri og transport, landbrug, fiskeri, turisme og de moderne spanieres dagligliv både i storbyerne og på landet. Så følger et afsnit om miljø og dyreliv, hvori de problemer, der følger med den store turisme, nævnes. Til sidst et afsnit om fremtiden, hvor både arbejdsløshed, miljøproblemer, indvandring, narkotika og terrorisme omtales. Bagerst ordliste, yderligere information samt stikord. Bogen er fyldt med mange illustrative fotos, forskellige former for grafer og små detailkort. På mange opslag er der suppleret med et "indblik" i en lilla box. Der er en del nyere titler om Spanien, som bestemt supplerer hinanden. Jeg vurderer dog, at denne er den mest oplysende og den, der kommer rundt om de fleste emner og områder. Den er velegnet til undervisning, opgaver, eller hvis ferien går til Spanien.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. dec. 1995

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 1. dec. 1995

Spanien udsendes i serien Industrilande, og efter en kort indledning, der placerer landet i Europa, følger et rids af Spaniens historie fra tidernes morgen med hulemalerierne over iberernes, romernes og maurernes invasioner til Spanien samles og bliver en verdensmagt. Derefter et stort historisk spring til borgerkrigen og Francos regime. Senere de traditionelle geografiske afsnit: natur, klima, dyreliv, erhvervsgeografi med landbrug, fiskeri, turisme og især handel og industri. Der er også beskrivelser af landets 12 regioner samt et lille kig ud i fremtiden. Der er indholdsfortegnelse, stikord, ordforklaring samt litteratur- og adresseliste. De forskellige kapitler er bygget op i et afvekslende layout med tekst, fotos, oversigts- og specialkort, statistiske tabeller og med specielle blokke til historier om enkeltemner af særlig interesse. Bogen giver et indblik i både det gamle og moderne Spanien og suppleret med de nyeste titler om landet som f.ex. Loumann: Spanien i serien Det ny Europa (1995) får elever i folkeskolen spændende, dækkende og relevante oplysninger om Spanien.Til geografi og samfundsfag fra 6. klasse og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. dec. 1995

af

af

Birgit Hald

d. 1. dec. 1995

Spanien ligner med hensyn til layout og udstyr de tidligere bind i serien Industrilande. Efter nogle få geografiske fakta og en kort præsentation af landet gennemgås dets historie og de forskellige folkeslag, der har sat sig spor i arkitektur, sprog m. m.. Derefter følger kapitler om natur, klima, de store forskelle i levevilkår fra region til region, dagliglivet, handel, industri, landbrug, fiskeri og turisme. Afslutningsvis ses på fremtiden, og bagest er der en ordforklaring, en litteraturliste med både skøn- og faglitteratur, en adresseliste samt et stikordsregister. Teksten, er sat i skiftevis én spalte af varierende bredde og 2 spalter og skrevet i et enkelt, dagligdags sprog, der kan læses fra 12 år. Den brydes på de forholdsvis overskuelige opslag af flotte farvefotos, kort, statistiske oplysninger og citater. Læseren får lidt at vide om mange emner og kan eventuelt gå mere i dybden i Spanien af O. Loumann (1995), der dog ikke beskæftiger sig med det historiske, eller i P. Gardes Spanien (1992), der henvender sig til lidt ældre børn og unge. M. Tolhursts Spanien (1990) svarer på mange punkter til den her anmeldte bog, men har knapt så flotte illustrationer.


Folkeskolen

Årg. 113, nr. 23 (1996)

af

af

Finn Sørensen

Årg. 113, nr. 23 (1996)