Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Spanien


Beskrivelse


Om landets historie fra 3000 f.Kr. til 1975, forskellen på de store regioner, kulturen, demokratisk styre, landbrugets problemer, industri og turisme, dagligliv i forskellige egne samt om Madrid og Barcelona.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2018

I et flydende, hverdagsagtigt sprog giver forfatteren et dækkende og nuanceret billede af det moderne Spanien med relevante tilbageblik på landets ældre og nyere historie. Der fortælles om destore regionale forskelle, de to storbyer Madrid og Barcelona, kulturen, det nye demokratiske styre samt om problemerne i landbruget, industrien og turismen. Factsprægede afsnit om landet vekslermed mere beskrivende afsnit om den jævne spaniers livsvilkår i forskellige egne. Derved får læseren både et lille indblik i dagliglivet og en mere generel oversigt. De mange illustrationer isort-hvid og farve i form af fotos, kort, diagrammer m.m. støtter teksten fint. Kan læses af børnebibliotekets lånere fra ca. 11 år. Europabibliotekets bind om Spanien af John Njor omhandler mangeaf de samme aspekter af landet, men er lay-out-mæssigt mindre indbydende.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Johs. Herskind (skole)

d. 18. dec. 2018

I serien er der nu udkommet 10-11 bøger, og denne lever fint op til serieoverskriften. Som i de andre bøger er der en indholdsfortegnelse og litteraturliste over de få bøger og andrematerialer om landet. Et emneregister ville have forøget brugsværdien. Det er imidlertid en dejlig bog, hvor man også får den nyeste udvikling med. En kort indledning er en slags introduktion tilde emner, der bliver behandlet grundigt. To sider med kort præsenterer navnestof og regioner, der får en nøjere omtale. Et historisk afsnit handler om tiden fra 3000 før vor tidsregning til 1975,hvor Franco døde og diktaturet faldt. Bogen har et fint lay out med mange farvefotos, gamle stik og enkelte tabeller og grafiske figurer. Teksten kan læses af mellemtrinnets elever fra 5. klasse,og bogen kan her bruges i orientering og geografi, men kan også bruges i emner i overbygningen. Europabibliotekets Spanien og Spaniens sol er også vor er efterhånden ældre og trænger tilsupplement. Garde har også skrevet omArgentina og Kina i denne serie.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. mar. 2006

af

af

Marianne Andreasen

d. 14. mar. 2006

I den omfangsrige og meget populære serie De små fagbøger er turen nu kommet til Spanien. Som de øvrige i serien er bogen indbydende, velskrevet og informativ og kan fint bruges i 2.-5. klasse, eller af ældre elever med læsevanskeligheder. Bogen, der er læsevenlig, vil være oplagt i tværfagligt emnearbejde, til faglig læsning og til almindelig fornøjelse. Introduktionen fortæller om sol, strande, fastboende danskere og fodbold og nævner, at vi i Danmark hver dag ser mange spanske produkter i butikkerne. De øvrige 13 verssatte opslag fortæller om landet, som mange jo forbinder med sol og sommer, men hvor der også er høje bjerge, ørkenagtige højsletter og storbyer. Vi følger pigen Ana, hører om hendes familieforhold, skolegang, dagligliv og fritidsliv i det sydlige Spanien. Der bliver fortalt om kirkens betydning, om bl.a. Madrid og om Baskerlandet og den konflikt, der ligger dér. Tyrefægtning, påvirkning af romersk og arabisk kultur, opdagelsesrejsende, borgerkrig og EU bliver også omtalt samt det moderne samfunds betydning for den enkelte. Afslutningsvis stikord og henvisning til anden litteratur. Bogen er gennemillustreret med både glimrende, farverige fotos og tegninger, der på bedste vis understøtter teksten.