Bøger / faglitteratur / bibliografier

Spionerne der kom ind med varmen


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2017

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 21. aug. 2017

Spændende journalistisk dokumentarisk beretning om den kontroversielle gasledning mellem Rusland og Europa. En speget spionhistorie, hvor europæiske statsministre tilsyneladende er aktører. For politisk interesserede.

"Historien om en gasledning på bunden af Østersøen, og om hvordan Putin og tidligere agenter fra KGB og Stasi bestak og afpressede politikere helt op på statsministerniveau i Sverige, Finland, Tyskland og Danmark". Sådan lyder undertitlen. Bogen har overskrifter som: "Sorte penge og hemmelige agenter", "Statsministre til salg" og "Øl og en båd med bananer". I epilogen "Løgn, lukkethed og lækkede papirer" fortæller forfatteren bl.a.om problemer med at finde dokumentation: " Akter, notater og breve, som jeg har fået meddelt aktindsigt i hos Statsministeriet, Udenrigsministeriet og Klima- og energiministeriet, er under henvisning til 'hensynet til fremmede magter og rigets sikkerhed' blevet udleveret med så mange sorte overstregninger, at datoen i flere tilfælde har været det eneste læsbare. Men historien om gasledningen er for vigtig til ikke at blive fortalt." Jens Høvsgaard har bl.a. skrevet Solgt til sex.

Velskrevet dokumentarisk bog, som sikkert vil dømmes kontroversiel af nogle. Men den viser, at det med at feje ting ind under gulvtæppet ikke er nogen enkeltstående affære i dansk politik.

Der er endnu ikke udgivet andre bøger om gasledningen, men problemerne med aktindsigt oplevede samme forfatter med Det koster et kongerige.