Bøger / faglitteratur / opskrifter

Spis dig i balance : med focus på PCOS, stofskifte og overgangsalder


Beskrivelse


Om hvordan man kan spise sig i balance og forandre sin hverdag til det bedre. Henvender sig primært til kvinder som kæmper med hormonel ubalance.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. juli 2023

af

af

Hamide Kara

d. 28. juli 2023

Om hvordan man kan spise sig i balance og forandre sin hverdag til det bedre. Henvender sig primært til kvinder som kæmper med hormonel ubalance.

Majbritt L. Engell er professionsbachelor i ernæring og sundhed, og Alice Apel Hartvig er klinisk diætist. Med fokus på polycystisk ovariesyndrom, stofskifte og overgangsalder tager Engell og Apel fat på tre hormonelle ubalancer som iøvrigt har det til fælles, at de ofte hænger sammen med insulinresistens. Forfatterne skriver, at hormonet insulin som produceres i bugspytkirtlen er livsvigtig, men skadeligt hvis man har for meget. Med primær fokus på mad indeholder bogen overskrifter som "Lidt om PCO/PCOS", "Lidt om stofskiftet", "Lidt om overgangsalderen", "Hold din krop i form" og "Opskrifter". Opskrifterne spænder fra frokost, pesto, hummus, bagværk til desserter. Sidst i bogen findes et opskriftregister og nyttige links.

En velskrevet og letforståelig bog som konkret formidler, hvordan man kan hjælpe sig selv til sundere en livsstil. Opskriftregistret er en stor hjælp til de lækre opskrifter, som understøtter de fantastiske tre: 1: Spis fedt og protein til alle måltider 2: Spis mange grøntsager, 3: Spis de langsomme kulhydrater og spis dem ikke alene.

Modsat den tidligere udgave Spis dig i balance indeholder den nye udgave flere sider og det primære fokus er på madopskrifter.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. apr. 2012

af

af

Jette Landberg

d. 25. apr. 2012

For kvinder med lidelsen PCO, polycystisk ovarie syndrom, der rammer ca. hver 5. kvinde i Danmark. Også andre kan have glæde af mange af opskrifterne, hvis man ønsker at tabe sig og undgå hurtige kulhydrater.

PCO er en hormonel ubalance, der bl.a. giver sig udtryk i cyster på æggestokkene, overvægt, insulinresistens og andet. Kvinder med PCO har ofte problemer med at blive gravide. Bogen forklarer grundigt, hvad syndromet betyder for kvinden, og hvordan man kan spise en PCO-venlig kost. En PCO-krop skal have en særlig sammensat kost uden hurtige kulhydrater og med protein og fedt, fx skal man ikke undgå fløde og mayonnaise, men naturligvis alt med måde. Her er mange nyttige informationer og lister, fx over hvordan man kan forklare lidelsen, en madliste til familien, byttelister over forskellige typer fødevarer osv. Til sidst 100 sider opskrifter på alle måltider, incl. brød, kager og desserter. De to forfattere driver en kostklinik, der beskæftiger sig med PCO-patienter, de er bachelorer i sundhed og ernæring.

Majbritt Engell er medforfatter til Spis maven flad, 2011, der ikke er specielt rettet mod PCO-patienter. Der findes andre titler om hjælp til graviditet gennem kosten fx Spis dig gravid, 2009 og i 2008 udkom Fra barnløs til frugtbar, der også handler om at spise sig ud af PCO, ligeledes med beskrivelse og kostplaner.

Bogen giver grundig og meget brugervenlig information om en udbredt lidelse, og mange andre end PCO patienter kan have glæde af opskrifterne.