Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Spøgelsestoget


Beskrivelse


Thor har mistet sin farmor. Han savner hende. Farmor rejser med spøgelsestoget, siger far. Thor stiger om natten på toget, hvor han møder farmor i den bagerste kupé. Farmor har det godt nu, hun smiler, og de krammer. Far henter en afklaret Thor ved toget.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. apr. 2012

af

af

Lisbeth Thue Hansen

d. 17. apr. 2012

Bogen er læseteknisk let at læse, men teksten bør åbnes og litteraturpædagogisk bearbejdes ved fælleslæsning og samtale. Det vil give læseren yderligere indsigt i tekstens univers. Fra 4. klasse/ 10 år. Bogen har lix 15.

Morten Dürr har skrevet en bog om sorg og savn. Thor føler sig helt tom indeni. Han har mistet sin farmor. Han ønsker at kunne se hende igen. Farmor rejser med spøgelsestoget, siger far. Thor stiger om natten på toget, hvor han møder farmor i den bagerste kupé. Farmor har det godt. Hun smiler, de krammer, og farmor læser historie for Thor og to andre børn i toget. Hun har det godt nu. Far henter en gladere og klogere Thor ved toget. Farmor ville ikke med af, fortæller Thor. Farmor er stædig, hun ville ikke opgive sin plads ved vinduet i toget. Bogen er velskrevet. Illustrationerne synliggør bogens komposition. Med enkle virkemidler illustrerer Mårdøn Smet mørke og lyse sider af livet. Omslaget viser Thor, der ser toget køre forbi i natten.

Der er skrevet mange bøger med temaet børn og sorg - heraf flere for mindre børn. Da bedste ikke var her mere, 2010, I himlen går mænd med kjoler, 2002 og Mormor - er du en engel?, 2002.

Bogens omdrejningspunkt er sorg og savnet af dem, man holder af. Et emne alle børn vil have gavn af at få bearbejdet og italesat. Derfor vil bogen egne sig til fælleslæsning og litteraturarbejdet i skolen fra 4. klasse.