Bøger / faglitteratur / biografier

Spræng-Smith : i BOPA-sabotøren Knud Børge Jensens fodspor


Beskrivelse


Om Knud Børge Jensen (1919-1990), med dæknavnet Spræng-Smith, der var en af frihedskampens store skikkelser. Samtidigt tegnes et billede af den overordnede modstandskamps historie og organisering.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. feb. 2020

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 21. feb. 2020

Lettilgængelig og spændende beretning, om en af frihedskampens store skikkelser, der samtidig tegner et billede af den overordnede modstandskamps historie og organisering. For alle interesserede i besættelsen eller personen. Til opgavebrug fra gymnasieniveau.

Knud Børge Jensen (1919-1990) var livet igennem overbevist kommunist og en af stifterne af KOPA (Kommunistiske Partisaner) som sidenhen blev til BOPA (Borgerlige Partisaner). Her optrådte han under dæknavnet Spræng-Smith, og udførte en lang række sabotageaktioner mod tyskerne og deres håndlangere. I januar 1944 blev Jensen taget af tyskerne og endte med at blive sendt til KZ-lejren Sachsenhausen, indtil han i marts 1945 blev reddet hjem med de hvide busser. Bogen følger Jensen gennem hans liv, og foruden modstandsarbejdet hører vi bl.a. også om hans opvækst i en arbejderfamilie og hans faglige kampe i de socialdemokratisk-styrede fagforeninger. Med noter og litteraturliste. Bagerst i bogen findes Årsskrift 2019 for "Frihedsmuseets Venner".

Velskrevet og velillustreret, en spændende udgivelse, der både giver et nuanceret portræt af en idealistisk sjæl og samtidig tegner et billede af den overordnede modstandskamp. Forfatteren forstår på fornem vis at skildre livet som frihedskæmper på en saglig men stadig spændende måde.

Kan sammenlignes med fx Frihedens barske prisSabotørenSabotageorganisationen BOPA 1942-1945 og Sabotøren. Referenceværket om BOPA er Sabotageorganisationen BOPA 1942-1945Kan sammenlignes med fx Frihedens barske pris og . Referenceværket om BOPA er Sabotageorganisationen BOPA 1942-1945Kan sammenlignes med fx Frihedens barske pris og Sabotøren. Referenceværket om BOPA er .