Bøger / faglitteratur

Sprogets magt - magtens sprog : et forsvar for sansernes verden : en analyse af sprogets historie


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. feb. 2016

af

af

Kent Skov

d. 24. feb. 2016

Ambitiøs bog om det menneskelige sprogs udvikling og forholdet til de værdier og det magtsprog, mennesket og samfundet anvender i dag. For seriøst interesserede og professionelle samfunds- og sprogforskere.

John Holten-Andersen er kemiingeniør og arbejder med miljøforskning- og beskyttelse. Bogen er en analyse af sprogets historie. Ikke ud fra en lingvistisk synsvinkel, men fra et andet syn på, hvordan mennesket og "samfundet" har benyttet sproget. JH-A argumenterer for, at nutidens sprog har mistet sanseligheden, at det er blevet "industrialiseret" og, som titlen siger, er blevet et "magtens sprog". En af JH-As hovedteser er, at den sproglige kultur er udsat for en destruktiv intellektualisering, der bl.a. har sat mennesket uden for naturen og gjort det blindt for tidens økologiske krise. JH-A beskriver overgangen fra den mundtlige til de forskellige skriftlige/trykte former frem til den digitale kommunikation og forholdet mellem tegn og skrift.

En interessant, atypisk, men seriøs bredt anlagt analyse af sprogets historie på et værdibaseret grundlag, der taler for et opgør med en "semiokapitalistisk" sprogbrug med en fornyet kommunikativ respekt for natur og manuelt arbejde. Og som sådan skal bogen læses.

Mest JH-As tidligere bøger Hjernevask og hjerteblodVanvid og virkelighed og Vanvid og virkelighedMest JH-As tidligere bøger Hjernevask og hjerteblod og .