Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Stenen i sværdet


Beskrivelse


Billedbog. Væbneren Prås mister ved et uheld den kostbare smaragd i sværdets fæste. Det er en vanskelig opgave at finde smaragden, og der dukker mange andre opgaver op undervejs.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 1998

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 27. feb. 1998

I den store myldrebilledbog hedder Holger Prås og er væbner på en middelalderborg hos sir Garderobe. På første opslag mister Prås en smaragd fra et sværdhæfte, og nu er hovedopgaven så på hvert af de følgende elleve myldrebilleder at finde frem til, hvem der nu har stenen. Desuden er der på hvert opslag en række supplerende finde-frem-opgaver i tilknytning til en håndfuld gennemgående figurer. Det er en glad og fornøjelig billedfortælling, der udnytter det spændende riddermiljø i og omkring borgen til en meget humoristisk fremstilling i ord og billeder, der i fugleperspektiv lader læseren kigge skråt ned på scenerierne. De store farveglade illustrationer er yderst detaljerede med tydeligt tegnede figurer i både realistiske og fornøjeligt småabsurde situationer. I skolens yngste klasser er det nødvendigt med voksenhjælp til teksten. Den er sat i et stort felt på opslaget med tydelig angivelse af kommentarer og spørgsmål. Den er først til selvlæsning fra omkr. 4.klasse, men for alle aldre er der masser af sjov underholdning i de mange ikke altid lige lette opgaver. Der er ikke facitliste til sidst, men hvert nyt opslag fortæller, hvem der overtog smaragden på det foregående billede.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 1998

af

af

Lis Eriksen

d. 27. feb. 1998

Kig-og-find-billedbogen placerer sig over gennemsnittet indenfor sin "genre", og er til underholdning for eventyrlystne drenge fra 4 år - gerne flere ad gangen, så underholdningsværdien hæves i en fælles oplevelse. Allerede tricket i bogens titel mere end antyder en idémæssig sammenhæng med Sværdet i stenen, hvilket også holder stik. Det er middelalderens storslåede riddermiljø, der danner rammen om handlingen - og her som i forlægget er væbneren Prås hovedperson. Bogens stregtegninger overvejende i gyldenbrune og rødlige nuancer er myldrebilleder, der er gode eksponenter for bogens idé og ramme. Teksten bryder derimod denne overensstemmelse ved at være ført up to date - ind imellem i et overdrevent friskfyragtigt sprog. Der er syv opgaver pr. dobbeltopslag samt ekstraopgaver på de sidste to sider. Stenen i sværdet er i sin håndgribelige form den kostbare smaragd i sværdets fæste, der ved uheldige omstændigheder bliver væk, hvorved den også bliver en af bogens gennemgående figurer! Omslaget - såvel forsiden som bagsiden - inviterer til en rejse i historisk miljø i selskab med en masse personer og begivenheder og er dermed dækkende for indholdet.