Bøger / faglitteratur / vejledninger

Storkenæb : bogen om geranium


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2003

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2003

En yderst vellykket monografi om en meget anvendelig, nem, sund og artsrig planteslægt. Langt mere omfattende end John Feltwells Pelargonier & storkenæb fra 2002. Desuden er bogen dansk, og det borger for troværdigheden af dens oplysninger om hårdførheden. Der er først en række oversigtsartikler om dyrkning og formering, storkenæb til stenbede og som selskabsplanter for roser, bestøvningsforhold og en fin forklaring på begreberne familie, slægt, arter og hybrider. Endelig er der et afsnit om en hollandsk planteskole med speciale i storkenæb. Størstedelen af bogen er et alfabetisk leksikon over arter og hybrider, mere end 400!, hvor de leksikalske oplysninger krydres med underholdende baggrundshistorier om bl.a. betydningsfulde plantefolk. Det er en meget velskrevet bog, gennemillustreret med stemningsfulde farvefotos af storkenæbbene i haverne og med plancher med blomster og bladformer. Til slut er der en meget nyttig adresseliste over planteskoler og foreninger i ind- og udland og en række gode internetadresser. Et omfattende stikordsregister gør bogen let at finde rundt i. Både anvendelig som opslagsbog og god at læse i sin helhed. En sand guldgrube af viden, som både nybegynderen og den inkarnerede storkenæbselsker kan øse af.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. jan. 2012

af

af

Mette Fersum

d. 18. jan. 2012

Bogen er et must for alle geraniumelskere. Bogen er velegnet til begyndere, men også til den mere erfarne blomsterdyrker. Den vil fungere fint som opslagsværk.

Bogen er skrevet af en dansk forfatter, og er her i en ny udgave. Forfatteren gennemgår de mange forskellige arter, dyrkning og anvendelse, storkenæb til stenbed, storkenæb og bier, hybrider, formering af storkenæb osv. Det er en velskrevet bog med et flot layout. Den er gennemillustreret med farvefotos af mange forskellige storkenæb. Der er mange plancher med billeder af storkenæb og bladformer. Der er et stort omfattende stikordsregister og adresser på mange planteskoler i ind- og udland. Den er nem at bruge som opslagsbog. Det er tydeligt, at forfatteren er nærmest alt vidende om denne staude. Alle haveejere der kan lide storkenæb, vil sikkert kunne finde deres yndlingsblomst i denne bog. Skal biblioteket i gang med en kassationsrunde, kan det gamle eksemplar erstattes med denne nye bog.

Denne 2. udgave er væsentligt udvidet. (1. udg. er fra 2003). Bogen indeholder nu 550 sorter af storkenæb, og er gennemillustreret med 650 fotos. I 1. udgave er der ca. 400 sorter med. Forfatteren har også et nyt kapitel med fra Det Kongelige Engelske Haveselskabs afprøvning af storkenæb, og et afsnit fra en landmand på Orkneyøerne. Der er ikke mange andre forfattere, der kun beskæftiger sig med storkenæb, og de titler der er nyere end fra 2003 er på engelsk.

En meget flot og gennemillustreret bog om storkenæb.


Kristeligt dagblad

d. 19. jan. 2004

af

af

Helene Moe

d. 19. jan. 2004


Haven

Årg. 112, nr. 3 (2012)

af

af

Bente Møller Holm

Årg. 112, nr. 3 (2012)