Bøger / skønlitteratur / roman

Stråmanden : spionthriller


Beskrivelse


En amerikansk forfatter bliver i embeds medfør lokket til Milano, hvor han pludselig ser sig involveret i et magtspil mellem Nato's efterretningstjeneste, en mellemøstlig terrorgruppe og en uberegnelig despotisk oliesheik.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. juli 2015

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 21. juli 2015

En amerikansk forfatter bliver under løfte om et stor honorar lokket til Milano og havner i et farligt politisk spil mellem Nato og en arabisk oliefyrste. For læsere af klassiske spændingsromaner.

Stråmanden fra 1981 var Amblers sidste roman, en politisk koldkrigsthriller, som beskæftiger sig med det spegede forhold mellem Vesten og den arabiske verdens olieinteresser med den internationale terrorisme lurerende i kulissen. Hovedpersonen er Robert Halliday, en amerikansk ghostwriter, som modtager en bombetrussel ledsaget af et tilbud om beskæftigelse fra en Karliss Zander. Afslår Halliday at hjælpe Zander med at redigere erindringer af en 1800-tals russisk terrorist, vil denne detonere bomben. Halliday opdager dog hurtigt, at Zander kræver mere end litterære bistand, og vikles nu ind i et dødsensfarligt plot mellem en uberegnelig arabisk oliesheik, en mellemøstlig terrorgruppe og Nato's efterretningstjeneste.

Amblers sidste bog har ikke samme langtidsholdbarhed og kvalitet som det øvrige forfatterskab. Koldkrigsmiljøet virker bedaget og handlingen fortaber sig i lange dialoger og kringlede detaljer. Mainsteam spændingslæsere vil savne action og spænding og gå i stå, mens de mere krævende vil savne miljø, atmosfære og mere dybde i personerne.

Bortset fra forsiden uændret optryk af Stråmanden. Intellektuel spændingslæsning på linje med klassikere som Graham Greenes spionromaner og de ældre bøger af fx Robert Goddard.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gyde Neergaard

d. 18. dec. 2018

Denne ikke tidligere oversatte thriller kom i 1981. Forfatteren Robert Halliday er amerikaner med en fortid som TV-interviewer og en kort tids forbindelse til CIA. Han får en højst ualmindelighenvendelse i form af et brev efterfulgt af en bombe fra en mystisk Mr. Zander, der er rådgiver for en mellemøstlig oliefyrste. H. bliver lokket til Milano af et uldent tilbud om at redigere enrussisk anarkists efterladte memoirer, og så tages der for alvor hul på lag efter lag af intriger. H. skal bruges som mellemmand mellem NATOs efterretningstjeneste og fyrsten, der har ry for atvære psykopat, og hans opgave er bl.a. at interviewe emiren til TV. Som sædvanlig hos Ambler er der lange samtaler og mange forretningstransaktioner især i starten. Den meget indviklede handlingvil på mange virke som en labyrint. Stråmanden er ikke sagen for yndere af action for enhver pris, og selv om man må beundre den sindrige konstruktion, er bogen ikke på højde med A's bedste somf.eks. En kiste tilDimitrios.


Vendsyssel tidende

d. 4. aug. 1984

af

af

Kjeld Torbjørn

d. 4. aug. 1984