Bøger / skønlitteratur / noveller

Sur : en kortfattet rapport om Yelcho-ekspeditionen til Antarktis, 1909-1910


Beskrivelse


Novelle. I en alternativ virkelighed følger vi i 1909 en gruppe kvindelige forskere på polarekspedition. Målet er at blive de første mennesker på Sydpolen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. feb. 2017

af

af

Morten Brynildsen

d. 16. feb. 2017

I 1909 ankom en gruppe kvindelige forskere som de første til Sydpolen - to år inden Roald Amundsen nåede samme mål. Sandt eller falsk? Tag med på den banebrydende polarekspedition i dette kontrafaktiske tankeeksperiment fra science fiction-forfatteren Ursula Le Guin. For eventyrlystne novelle-læsere.

Starten af 1900-tallet er polarekspeditionernes tid. Roald Amundsen og Robert Scott kæmper om at nå det prestigiøse mål Sydpolen først. Ind fra siden kommer her en alternativ beretning, hvor Le Guin serverer os en polarekspedition med sydamerikanske, kvindelige forskere, der trodser kulde, vind og et helt kønsspecifikt problem undervejs på turen over isen. Hvad det går ud på, afsløres undervejs i novellen.

Detaljerigdommen er komplet. Beskrivelserne af udstyr, vejrlig og strabadser minder meget om det, vi kender dem fra de reelle polarekspeditioner. Pudsig, sjov og gennemført nichelæsning fra en af genrens grand old ladies.

Le Guin har i anden sammenhæng også skrevet science fiction, hvor hun leger med kønsbegreberne: I Mørkets venstre håndKvinde mennesket udforsker hun, hvad der står tilbage, når etiketterne "mand" og "kvinde" forsvinder? Ligeledes har Joanne Russ i Kvinde mennesket opstillet alternative virkeligheder, hvor kønsrollerne er byttet omLe Guin har i anden sammenhæng også skrevet science fiction, hvor hun leger med kønsbegreberne: I Mørkets venstre hånd udforsker hun, hvad der står tilbage, når etiketterne "mand" og "kvinde" forsvinder? Ligeledes har Joanne Russ i opstillet alternative virkeligheder, hvor kønsrollerne er byttet om.


Information

d. 1. apr. 2017

af

af

Martin Bastkjær

d. 1. apr. 2017Informationer og udgaver