Bøger / faglitteratur / biografier

Surrealisternes liv


Beskrivelse


Om surrealismen som en bevægelse mellem 1920'erne og 1950'erne, med portrætter af 32 billedkunstnere, der på den ene eller anden måde var en del af bevægelsen. Portrætterne fokuserer mere på de 32 kunstneres liv end på deres værker.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. apr. 2018

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 16. apr. 2018

Bogen karakteriserer surrealismen som en bevægelse mellem 1920'erne og 1950'erne og indeholder portrætter af 32 billedkunstnere, der på den ene eller anden måde var en del af bevægelsen. Uomgængelig for alle, der interesserer sig for billedkunst.

Engelske Desmond Morris kender vi for hans mange populære bøger om dyr, men han er også kunstner og ser sig selv som surrealist. Han har kendt mange af de kunstnere, der var knyttet til bevægelsen, og sine personlige oplevelser inddrager han også i de portrætter, han her tegner. Således har han kendt fx Francis Bacon, Henry Moore og Joan Miro. I bogen fortæller han desuden om fx Dali, Giacometti, Magritte og danske Wilhelm Freddie, der faktisk som den ene af surrealisterne kom i fængsel på grund af sin kunst. Andre Breton roses for sin indsats som grundlægger af surrealistbevægelsen, men betegnes ellers som en "opblæst nar" og "lusket hykler" og anklages for sin diktatoriske stil, når en kunstner skulle optages i eller ekskluderes af bevægelsen. Ligeså bizarre og mærkelige mange af kunstværkerne var, ligeså hektisk var det liv, mange af kunstnerne førte.

Desmond Morris fortæller begejstret og engageret om surrealismen og dens kunstnere, og sproget er helt uden kunstvidenskabelig jargon.

Danske surrealistiske malere skildres i Ole Jul En samling surrealismeSurrealistiske collager. En kunsthistorisk gennemgang giver Camilla Skovbjerg Paldan i Surrealistiske collagerDanske surrealistiske malere skildres i Ole Jul En samling surrealisme. En kunsthistorisk gennemgang giver Camilla Skovbjerg Paldan i .


Kristeligt dagblad

d. 16. juni 2018

af

af

Lisbeth Bonde (f. 1956)

d. 16. juni 2018


Politiken

d. 27. sep. 2018

af

af

Peter Michael Hornung

d. 27. sep. 2018


Information

d. 11. maj 2018

af

af

Peter Laugesen (f. 1942)

d. 11. maj 2018


Kunstmagasinet Janus

2018, nr. 4

af

af

Arne Mumgaard

2018, nr. 4