Bøger / skønlitteratur / roman

Svar på Helgas brev


Beskrivelse


Brevroman fra Island. En gammel fårebonde skriver et langt brev til Helga, som han havde et kort og meget hektisk kærlighedsforhold til og som han hele livet har bevaret en længsel efter.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. aug. 2012

af

af

Else Marie Reedtz Cohen

d. 13. aug. 2012

En perle af en roman. For læsere af nordisk litteratur, af kærlighedsromaner og af bøger om natur og mennesker.

Forfatteren er islændingen Bergsveinn Birgissons første udgivelse på dansk, romanen blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2012. Bogens fortæller er en gammel fåreavler, der bor på en gård et afsidesliggende sted i Island. Han skriver et langt brev til kvinden Helga, som han havde et kort meget intenst kærlighedsforhold til som moden mand, og som han hele livet igennem har bevaret en længsel efter. Her så mange år efter som gammel mand med et helt livs erfaringer tænker han på, hvordan livet havde været, hvis han havde truffet et andet valg. Fortælleren bruger fåreavlersprog, mange gloser kender de fleste læsere slet ikke, men det gør ikke noget. Som læser bliver man grebet af beretningen om livet med fårene, tæt på naturen og det simple og barske hverdagsliv i et lille samfund i Island, afbrudt af stærke passager, der emmer af erotik og lidenskab. Det er en fin og dramatisk kærlighedshistorie. Sproget er mange steder poetisk med indflettede digte og sentenser fra de islandske sagaer.

Bogen kan minde om Jòn Kalman Stefànsson: Sommerlys og så kommer natten i sin beskrivelse af lidenskaber i det islandske. I sin beskrivelse af hjemstavnen og naturomgivelser om Lisbeth Brun: Det du mister.

Det er en fin lille velskrevet roman. Bergsveinn Birgisson kan kunsten at fortælle en god historie på få sider.


Litteratursiden.dk [online]

d. 4. juli 2013

af

af

Nina

d. 4. juli 2013


Jyllands-posten

d. 14. sep. 2012

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 14. sep. 2012


Berlingske tidende

d. 27. okt. 2012

af

af

Kathrine Lilleør

d. 27. okt. 2012


Kristeligt dagblad

d. 16. okt. 2012

af

af

Liselotte Wiemer

d. 16. okt. 2012


Weekendavisen

d. 14. sep. 2012

af

af

Birte Weiss

d. 14. sep. 2012


Information

d. 12. okt. 2012

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 12. okt. 2012