Bøger / faglitteratur / bibliografier

Svenskekrigene 1657-60 : Danmark på kanten af udslettelse


Beskrivelse


Detaljerig historisk gennemgang af Svenskekrigene og verden omkring dem, med fokus på de almindelige borgere og det de blev udsat for.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 2018

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 6. nov. 2018

Evnen til at fejre egne nederlag er det eneste, vi for alvor kan prale af sådan krigshistorisk. Og det endda kun til en hvis grænse. Nederlagene til Sverige i krigene i 1600-tallet var så enorme og ydmygende, at de sjældent bliver emne for danske historikere. For det store, brede historieinteresserede publikum.

I store dele af det 17. århundrede lå Danmark og Sverige stort set konstant i krig. Centralt står de to krige, der med en kort afbrydelse forløb fra 1657 til 1660, og som kostede Kongeriget Danmark-Norge enorme territorialtab. Lars Christensens bog om krigene er en grundig gennemgang af krigene og verden omkring dem, og den lægger entydigt ansvaret for katastrofen på dansk udygtighed. Det er en moderne krigshistorie, hvor vægten er lagt på de almindelige borgere og det, de udsattes for. Der er et mindre indstik med billeder samt noter, litteraturliste, register mm.

Christensen skriver ligefremt og let. Han fokuserer på de enkelte delemner i relativt korte kapitler, og det gør læsningen af den omfangsrige bog lettere. Bogen er fyldt med historier, der bringer os helt tæt på begivenheder og især almindelige mennesker og det gør stoffet vedkommende. Christensen skal i det hele taget roses for sin evne til at gøre det efterhånden bedagede stof levende, og bogen er forbilledlig historieformidling.

Samtidig udgiver Aarhus Universitetsforlag Svenskekrigene, som er en kort overbliksorienteret bog i serien "100 Danmarkshistorier".


litteratursiden.dk

d. 21. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 21. dec. 2018

En omfangsrig, detaljeret og meget levende beskrivelse af mange aspekter af de to krige, der bragte Danmark tæt på afgrundens rand. Svenskekrigene var ganske vist kortvarige, men fik skelsættende bet...


Jyllands-posten

d. 31. dec. 2018

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 31. dec. 2018


Weekendavisen

d. 30. nov. 2018

af

af

Ulrik Langen

d. 30. nov. 2018


Berlingske tidende

d. 3. dec. 2018

af

af

Bent Blüdnikow

d. 3. dec. 2018