Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Svinedrengen


Beskrivelse


Billedbog. Prinsen vil gerne giftes med prinsessen, men hun afviser ham. Han forklæder sig derefter som svinedreng og får arbejde hos kejseren.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. nov. 2005

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 8. nov. 2005

Seks af H.C. Andersens kendteste eventyr i 6 små kvadratiske bøger pakket i papæske af kraftigt pap dekoreret med klare farver, titler og 6 små vignetter. Koncept og layout virker iøjnefaldende ved første øjekast på bøgerne og æskens låg, rødt med 6 klare farver i en bånddekoration. Disse 6 farver går igen en for en på de 6 bøger foroven på bøgernes omslag, forneden sort, delt på midten med rød streg. Forsiderne illustreret med hver sin vignet på midten af forsiden i rød cirkel. Der er 1-4 illustrationer helsides og dobbeltside pr. bog udover vignetterne der bl.a. også går igen øverst på højresiderne. Stregen er grov og udtryksfuld, farvelægningen er stemningsfuld. Der er mellem 20 og 34 sider til hvert eventyr. Teksten er nænsomt behandlet i forhold til originalerne, men fremstår med gammeldags sprogtone og dialog. Der er få illustrationer, og jeg synes det er ærgerligt at illustrationer i Svinedrengen, Fyrtøjet og i Klods Hans ikke helt er anbragt de rigtige steder i forhold til teksten. Kassen med de 6 små bøger er tydeligvis tiltænkt som gaveæske til børn fra 5-6 år fx til oplæsning. Vi har alle disse eventyr i mange udgaver. De 6 små bøger vil kunne supplere dem. Bortset fra små skønhedsfejl med illustrationernes placering, er det habile udgaver. Dækkende for indhold er såvel forside på æske som på bøgerne.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Dagmar Nielsen

d. 19. dec. 2018

Billedbog i nydeligt udstyr. Teksten er bibeholdt i den originale form, dog er retskrivningen moderniseret. De snurrige illustrationer, der er holdt i lidt grumsede mørke nuancer, virker noget bastante og her og der en smule overlæssede" De har næppe særlig megen appel til danske børn, og behersket anskaffelse tilrådes.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Ove Frank

d. 19. dec. 2018

Et nyt H. C. Andersen eventyr er blevet illustreret af Eva Johanna Rubin. I lighed med den foregående bog med Fyrtøjet er det virkelig lykkedes at lave en god og tydelig illustration med mange og stærke farver, gode mennesketyper med mange detaljer i klædedragten; kort sagt en fornyelse i eventyrillustration bort fra det glansbilledagtige. God linieafstand, store typer, aldrig over en halv side med tekst letter læsningen af eventyret. Anbefales til selvlæsning 3-4 kl. og oplæsning 5-6 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. apr. 2016

af

af

Ingelise Blom Hansen

d. 8. apr. 2016

Læs eventyret om prinsen, som giver prinsessen fine gaver. Hun vil ikke have dem. Derfor putter prinsen brunt i hovedet og tager gammelt tøj på, så han kan arbejde i stalden hos kejseren. Fra 8 år.

H.C. Andersens kendte eventyr "Svinedrengen" bliver her genfortalt af Peter Gotthardt. Eventyret er fortalt med korte sætninger. Der er store farvede tegninger, der dækker hele opslaget. Tegningerne følger handlingen i eventyret. Peter Gotthardt er kendt for mange fantasybøger til de læsere, der har knækket læsekoden.

Fin og tro genfortælling af "Svinedrengen". Teksten er nem at gå til. De farvede tegninger har humor og fortæller handlingen på en sjov måde.

I de lidt sværere bøger Udvalgte eventyr. [Bind] 1 og Udvalgte eventyr. [Bind] 2 kan du læse endnu flere af H.C. Andersens eventyr. Begge bøger har flotte illustrationerUdvalgte eventyr. Bind 1Udvalgte eventyr. Bind 2I de lidt sværere bøger Udvalgte eventyr. [Bind] 1 og Udvalgte eventyr. [Bind] 2 kan du læse endnu flere af H.C. Andersens eventyr. Begge bøger har flotte illustrationer.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. dec. 2017

af

af

Julie Arndrup

d. 11. dec. 2017

Det klassiske eventyr om Svinedrengen, frit genfortalt så det passer til billedbogslæsere på ca. 3-6 år.

Prinsen vil gerne giftes med prinsessen og sender hende en rose og en nattergal, som hun afviser. Han forklæder sig derefter som svinedreng og lokker hende til kys med en magisk musikgryde og en harpe. Kejseren opdager dem og smider dem begge på porten, hvorefter prinsen afslører sin sande identitet for prinsessen. Hun fortryder sine valg og vil gerne have ham, men nu vil han ikke have hende.

Det er en udmærket genfortælling af den klassiske historie om Svinedrengen. Sproget er tilpasset de yngste og illustrationerne af Bodil Bang Heinemeier er rigelige og passer godt til indholdet.

Svinehyrden findes i mange udgaver, fx SvinedrengenSvinedrengen (Ill. Rina Dahlerup) og (Ill. Ursula Seeberg) der også er til billedbogslæsereSvinehyrden findes i mange udgaver, fx (Ill. Rina Dahlerup) og (Ill. Ursula Seeberg) der også er til billedbogslæsere.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. mar. 2014

af

af

Ole Laursen

d. 24. mar. 2014

Eventyrets urkraft når ud til alle aldre, og således også dette eventyr. Men en primær målgruppe for historien vil være de 4-7-årige.

For første gang siden 2003 kommer en ny billedbogsudgave af dette eventyr af H.C. Andersen fra 1842. Teksten er der naturligvis ikke lavet om på. Den er i den moderne retstavning, som det har været gældende for udgaverne i de seneste mange årtier. Bagsideteksten lover, at her er tale om en ny klassiker. Og det er ikke helt ved siden af. Ursula Seebergs illustrationer er undertiden meget smukke. Det gælder fx hendes naturalistiske gengivelser af nattergalen og rosen. Især nattergalen i sit træ mod en mørkeblå nattehimmel er meget smuk. Illustrationerne rummer dog også en del humor fx i portrætterne af prinsessen og hofdamerne. Ny udgave af Svinedrengen med klassikerpotentiale!.

Gennem årene har kunstnere som Svend Otto S. (1972), Bjørn Wiinblad (1975) og Palle Bregnhøi (1971) illustreret dette eventyr. De to seneste billedbogsudgaver er Rina Dahlerups udgave fra 1996 og Kaj & Andrea udgaven fra 2003 med Sussi Bechs tegninger. Den nye udgave kan måle sig med dem alle.

På sin plads med en ny udgave af Svinedrengen - især når den er så veludført som denne. Den nye udgave rummer både humor og stor skønhed. Blandt de absolut bedste blandt udgaver af Svinedrengen.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. dec. 2003

af

af

Kirsten Thorning Thagaard (skole)

d. 2. dec. 2003

Er det nationalbrøde at omskrive et nationalklenodie til letlæsningsbog? Når det gøres så fint og nænsomt - og samtidig tro mod originalteksten - som af Jørn Jensen, er svaret nej! Letlæsningsudgave af Svinedrengen er ét ud af ti eventyr af H.C. Andersen i ny Temaværkstedskasse i serien Dragebøger. Eventyret er stærkt forkortet, men alligevel er hovedtrækkene bibeholdt. Selvom sproget er stærkt forenklet, er sprogtonen og rytmen i så stor udstrækning som muligt bibeholdt, bl.a. ved hjælp af karakteristiske ord som superbe, charmant, heraus. De tegneserieagtige illustrationer i farver spiller på fornem vis sammen med historien. Flot layout med stor, åben sats. Forsiden viser svinedrengen, der viser hofdamen hvor mange kys, han kræver for gryden. De fleste børn kender eventyret i forvejen og læser det med forforståelse. Derfor vil bogen kunne selvlæses allerede fra slutningen af 2. klasse. Bogen vil - udover at blive brugt til læsetræning, fritidslæsning, oplæsning og medlæsning - naturligt indgå i et emnearbejde i indskolingen om H.C. Andersen.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Bente Rosendal (børn)

d. 5. apr. 2019

Eventyret findes allerede i mange udgaver både som billedbog og i samlinger af eventyr. Teksten er uforkortet og identisk med den i de tidligere udgaver. Alligevel adskiller denne udgivelse sig væsentligt fra de tidligere i kraft af illustrationerne, der er af Bjørn Wiinblad. De er meget farvestrålende, men de passer ligesom ikke til eventyret - de er for stive og ensartede for et barnligt publikum. Selve eventyret bliver nærmest overdøvet af illustrationerne, så der er mere Bjørn Wiinblad end H. C. Andersen. Som kunstbog især for voksne lånere har bogen sikkert sin berettigelse, men som billedbog betragtet mangler der samklang mellem tekst og illustrationer.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Ove Frank (skole)

d. 19. dec. 2018

Billedbog i meget stort format. B. W.s illustrationer er det alt dominerende i bogen, og det er en ny fornemmelse at se H. C. A. illustreret i den lidt krøllede stil, som man naturligt har forbundet med 1001 nats eventyr, hvor B. W.s illustrationer er gledet ind som det helt rigtige. Dette H. C. A.-eventyr kunne lige så godt foregå i Kina som i Europa, så B. W.s stil vil sikkert glide lige så naturligt ind her. Illustrationerne er stregtegninger farvelagt som akvarel, og i for- og baggrund udfyldes flere store flader med en enkelt detalje forstørret op og tegnet på som mønster (blade på en hæk). Alle, der kan lide B. W.s kunst, vil føle glæde ved bogen, og jeg tror, børnene vil blive glade for den, da den er tydelig i sin illustrering af eventyret. Da teksten er uforkortet og uforandret, skal blot nævnes, at den findes brudstykkevis ind imellem billederne, flere steder i to spalter, men altid så billede og tekst passer sammen. Teksten er sat med en læseteknisk forsvarligtypestørrelse og linieafstand, så teksten kan læses i 3.-4. kl. Oplæsning og billedfremvisning fra 5 år.