Bøger / faglitteratur

Tankens magt : vestens idehistorie. Bind 1


Beskrivelse


Om teknologi, naturvidenskab, politik og ret, æstetik og kunst, menneske, sprog og samfund, religion og teologi.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Hans Michelsen

2007

Denne imponerende og meget anvendelige idehistorie, der beskriver de europæiske og vestlige ideers historie, henvender sig til alle, der vil prøve at forstå, hvad det er, der kendetegner den vestlige tanke.

Værket beskriver idehistorien fra antikken til vore dage. Det er intentionen at beskrive den samlede mængde af tanker, som inden for forskellige områder er frembragt om mennesket og dets forhold til verden. Der er tale om vestlig tænkning og dermed er de østlige kulturer altså ikke med, bortset fra islamisk kultur, for så vidt den har spillet en rolle for middelalderens tænkning. Bogen er opdelt i 7 spor (Teknologi, Naturvidenskab, Politik og ret, Æstetik og kunst, Menneske: sprog og samfund, Filosofi og Religion og teologi) og 9 kronologiske perioder, der gør at man fx kan læse naturvidenskabens historie i én fortsat historie, eller man kan læse hele værket fortløbende. Værket er sparsomt illustreret og ill. benyttes kun, hvor de kan understøtte teksten. 50 forskellige fagfolk har bidraget til bogen.

Ud over mindre omfattende idehistorier beregnet fx til gymnasiet, er der ikke tidligere udgivet et så omfattende værk om idehistorie på dansk.

Det er et væsentligt værk, der oven i købet kan læses på flere måder. Opdelingen i 7 spor og 9 perioder med 63 kapitler letter benyttelsen af værket væsentligt. Hertil kommer overskuelige indekser og registre, der letter værkets brug som opslagsbog. De indledende og afsluttende essays er en passende introduktion til været. Til trods for de omkring 50 forfattere er der en sproglig ensartethed. Bogen yder et meget vigtigt bidrag til at forstå vores egen verden, fordi det er vigtigt kontinuerligt at formulere og reflektere over, hvad vestlig tanke og identitet er. Det er et imponerende formidlingsarbejde af et stort stof til glæde for mange brugere.


Berlingske tidende

d. 11. nov. 2006

af

af

Martin Krogh Andersen

d. 11. nov. 2006


Kristeligt dagblad

d. 10. nov. 2006

af

af

Asger Brandt

d. 10. nov. 2006


Jyllands-posten

d. 10. nov. 2006

af

af

David Gress

d. 10. nov. 2006


Højskolebladet

Årg. 132, nr. 4 (2007)

af

af

Jørgen Carlsen

Årg. 132, nr. 4 (2007)


Kritik

Årg. 40, nr. 184 (2007)

af

af

Sven-Eric Liedman

Årg. 40, nr. 184 (2007)


Slagmark

Nr. 51 (2008)

af

af

Frank Beck Lassen

Nr. 51 (2008)