Bøger / faglitteratur / kogebøger

Tapas på dansk


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. apr. 2010

af

af

Lene Kristiansen

d. 28. apr. 2010

Kamma Krølstrups danske tapasbog er ikke en del af den nye nordiske madtrend, snarere i familie med pindemads- og smørrebrødstraditionen. Men som de spanske kan flere af slagsen gøre det ud for et måltid eller bruges til buffeter.

Bogen indeholder forslag til en række tapas inspireret og ikke mindst hentet fra de traditionelle pindemadder og det danske smørrebrød. Udgangspunktet er danske ingredienser, bl.a bruges stort set kun persille, purløg og dild som krydderurter, og der er gensyn med både røget laks m/peberrodscreme, snitter med æggesalat, fyldte halve æg, små spegepølsemadder og mange andre velkendte sammensætninger. Blandt de varme er boller i karry og ribbenssteg. Men bogen har også sin egen version af bl.a. carpaccio og en shot a la gule ærter med flæsk. Bogen er opdelt fisk/skaldyr, æg/grøntsager, kød, ost, snacks & frugt samt tilbehør. Brødet er fortrinsvis franskbrød el. rugbrød, dog ingen opskrifter på nogen af delene. Layoutet er traditionelt med billeder til en del, men langt fra alle opskrifter. Bogen har skønhedsfejl af forskellig art, men ikke nogle der forstyrrer nævneværdigt. Sidst register.

Tapas er ikke før blevet fordansket som begreb, men det meste af indholdet kan findes i andre danske koge- og frokostbøger.

En traditionel bog om danske småretter, hvor det mest nye er at kalde dem tapas. Alternative forslag kan finde i de nyere frokostbøger og danske kogebøger, hvor man med en mindre anretning kan kalde det det samme.