Bøger / faglitteratur / biografier

Tchaikovsky - den store russer


Beskrivelse


Portræt af den russiske komponist Pëtr Tjajkovskij (1840-1893) fra barndommen til hans mystiske død i 1893. Om hans skrøbelige personlighed, ægteskab, homoseksualitet og musikalske karriere - med analyser af udvalgte værker.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. juni 2020

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 23. juni 2020

Velskrevet og lettilgængelig introduktion til den store russiske komponist Tchaikovsky, hvor man hører om såvel værkerne som hans personlige liv. Kan læses af alle med interesse for klassisk musik.

Mogens Wenzel Andreasen (f. 1934) medvirkede i en længere årrække i den legendariske nordiske musikquiz "Kontrapunkt" og har desuden ry for at være en af Danmarks bedste formidlere af litteratur om klassisk musik. Senest har han udgivet letlæselige og overskuelige biografier om klassiske komponister som fx Johann StraussJohann Sebastian Bachden store barokkomponist og Johann Sebastian Bach ; den store barokkomponist, og nærværende udgivelse om Tchaikovsky fortsætter i samme spor. I kronologisk form gennemgås hans liv fra barndom til hans mystiske død i 1893, herunder får vi bl.a. fortalt om hans skrøbelige sind, ægteskab, homoseksualitet og musikalske karriere. Derudover gennemgås hans mange fantastiske værker - fx Svanesøen og 6. symfoni - med en kort musikalsk analyse, som sætter værket ind i den rette kontekst. Med litteraturlisteMogens Wenzel Andreasen (f. 1934) medvirkede i en længere årrække i den legendariske nordiske musikquiz "Kontrapunkt" og har desuden ry for at være en af Danmarks bedste formidlere af litteratur om klassisk musik. Senest har han udgivet letlæselige og overskuelige biografier om klassiske komponister som fx Johann Strauss og Johann Sebastian Bach ; den store barokkomponist, og nærværende udgivelse om Tchaikovsky fortsætter i samme spor. I kronologisk form gennemgås hans liv fra barndom til hans mystiske død i 1893, herunder får vi bl.a. fortalt om hans skrøbelige sind, ægteskab, homoseksualitet og musikalske karriere. Derudover gennemgås hans mange fantastiske værker - fx Svanesøen og 6. symfoni - med en kort musikalsk analyse, som sætter værket ind i den rette kontekst. Med litteraturliste.

Her er intet omfattende noteapparat, kun en glødende Tchaikovsky-fan, der deler ud af sin store viden om emnet på en lettilgængelig måde. Bogen fungerer derfor på fremragende vis som introduktion til den store komponist og kan læses med selv med et minimum af kendskab til klassisk musik.

Kan sammenlignes med Sindets ekko, som dog har lidt mere fokus på personen Tchaikovsky og hans homoseksualitet.


Kristeligt dagblad

d. 8. juni 2020

af

af

Peter Dürrfeld

d. 8. juni 2020