Bøger / skønlitteratur / roman

Termin : en fremstilling af vold i Norge


Beskrivelse


I et nøgternt rapportsprog berettes om Kjetil, som bliver hjerneskadet efter et voldeligt overfald og dermed dømmes til et liv med personlighedstab og psykiske problemer i det moderne velfærds-Norge, hvor fremmedgørelse og mangel på sammenhæng skaber grobund for vold og grusomhed.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. mar. 2017

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 10. mar. 2017

Norske Henrik Nor-Hansen debuterer på dansk med denne korte roman, som tematiserer vold og et samfund i sammenbrud. Romanen er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2017 og er for læsere, der vil følge med i eksperimenterende nordisk skønlitteratur.

Romanen følger Kjetil fra Stavanger-egnen, fra han er 26 og bliver udsat for et voldeligt overfald, der efterlader ham med hjernetraumer. Vi følger ham i næsten 20 år, hvor han oplever tab af personlighed, han genkender ikke længere sig selv og har psykiske problemer. Det bliver samtidig en fortælling om det moderne samfund, som bliver stadig mere depersonaliseret og dermed giver grobund for vold og grusomhed. Henrik Nor-Hansen (f. 1967) er en anerkendt lyriker og har også tidligere skrevet romaner. Dette er hans første på dansk.

I et kort, knapt, upersonligt rapportsprog beskrives Kjetils liv og færden. Sprog og stil er fuldstændig ensartede i tonen, hvad enten hovedpersonen bryder sammen psykisk eller spiser pølser på en benzinstation. Det er eksperimenterende litteratur med fokus på sproget, meget flot og gennemført. Den kølige distance passer perfekt til beskrivelsen af det kolde, distante, moderne samfund, hvor værdier er i sammenbrud og tilværelsen opleves som fragmenteret og uden sammenhæng. Der er en del sprog- og oversættelsesfejl.

Jeg kan ikke tænke på andre end Kafka, der lige så gennemført bruger det kortfattede rapporterende sprog til at beskrive en absurd virkelighed.


litteratursiden.dk

d. 20. mar. 2017

af

af

Øjvind Fritjof Arnfred

d. 20. mar. 2017

Med sine 85 sider er romanen umiddelbart en overskuelig lille sag. Men den er som kviksølv: Et giftigt spejl i dråber med langt større massefylde, end man først lige tror. Henrik Nor Hansens roman, de...


Jyllands-posten

d. 21. maj 2017

af

af

Mikael Jalving

d. 21. maj 2017


Politiken

d. 28. okt. 2017

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 28. okt. 2017


Berlingske tidende

d. 1. apr. 2017

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 1. apr. 2017


Weekendavisen

d. 10. mar. 2017

af

af

Klaus Rothstein

d. 10. mar. 2017