Bøger / faglitteratur

Thomas Hobbes


Beskrivelse


Introduktion til den engelske filosof Thomas Hobbes (1588-1679) og hans politiske teori om en autoritær stat som modvægt mod naturtilstandens ragnarok.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2014

af

af

Søren Brunbech

d. 7. nov. 2014

En introduktion til en klassisk samfundstænker - især for universitetsstuderende.

Forfatterne, der begge er tilknyttet Aarhus Universitet, giver en introduktion til Hobbes' liv og tænkning. Hobbes levede fra 1588 til 1679 i et uroligt og borgerkrigshærget England, og det kan være baggrunden for at han udvikler sin politiske teori omkring en autoritær stat som en modvægt mod naturtilstandens ragnarok. Den autoritet han tildeler kongen, eller suverænen, er ikke begrundet i en teologisk-politisk argumentation omkring en guddommelig ret eller blodets arvefølge, men hviler på et rent sekulært grundlag om nytte og effektivitet. Og netop fraværet af moralsk og religiøs legitimitet gør ifølge forfatterne Hobbes fortjent til pladsen som én af de første moderne tænkere. Bagest et ca. 50 sider langt uddrag af den danske oversættelse af hovedværket Leviathan.

Jeg synes, bogen er lidt vanskeligere tilgængelig end de fleste øvrige bind i den øvrige glimrende serie af 'Statskundskabens klassikere'. Forklaringen er måske at teksten er en i alt væsentligt uændret gengivelse af forfatternes bidrag om Hobbes i Magtens tænkere, der klart er målrettet universitetsmiljøet.

En god, lidt kortere introduktion til Hobbes finder man i Det filosofiske blik.